Informatie over orka Morgan openbaar

HARDERWIJK – De essentiële informatie die van orka Morgan aanwezig is, is gewoon beschikbaar via de website van Dolfinarium. Het veelzeggende onderzoeksmateriaal "geluidsidentificatie”, dat cruciaal is geweest voor het advies van internationale experts om orka Morgan niet terug te plaatsen in zee, werd door niemand opgevraagd. Er was geen belangstelling voor, zo concludeert het Dolfinarium.

Cruciaal voor terugkeer naar de natuur was om de eigen familiegroep van Morgan terug te vinden. Er zijn drie methoden toegepast: de eerste is om door middel van foto-identificatie het specifieke kleurpatroon en vorm van rugvin te herkennen aan gemaakte foto’s van orka’s op zee. De tweede is om door middel van geluidsidentificatie de groep terug vinden, die exact dezelfde stemgeluiden produceert als Morgan. De derde methode is door met behulp van DNA-analyse te bepalen uit welke regio Morgan afstamt. Alle drie de onderzoeken zonder resultaat.

 

Het Dolfinarium heeft DNA materiaal en foto’s gestuurd naar de North Atlantic Killer Whale ID Group. Deze onderzoeksgroep verzamelt gegevens over orka’s in het Noord Oost Atlantische gebied. Op de website worden de belangrijkste bevindingen uitgelegd (zie ook northatlantickillerwhales.com) en zijn openbaar. Geluidsidentificatie is gedaan door de Sea Mammal Research Unit van St Andrews University en wordt beschikbaar gesteld via het door Dolfinarium uitgebrachte rapport.

Zie hiervoor de website van het Dolfinarium.

 

“Het rapport over de geluidsidentificatie is al sinds December 2010 beschikbaar, maar tot op heden heeft nog niemand deze gegevens opgevraagd. Een ontnuchterende constatering in relatie tot alle ophef die er wordt gemaakt over de vermeende geheimzinnigheid van het Dolfinarium”, aldus dierenarts Niels van Elk.

DNA-onderzoek kan uitsluitend leiden tot het vinden van de regio waar Morgan vandaan komt. Het Dolfinarium heeft DNA materiaal laten onderzoeken door Dr. Andrew Foote, een leidend expert en onderzoeker op het gebied van DNA-analyse bij orka’s. Dr. Andrew Foote is verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen en de North Atlantic Killer Whale ID Group, toonaangevend op zijn vakgebied.

Hetgeen uit het DNA materiaal vastgesteld kon worden, is dat Morgan afkomstig is uit het Noord Oost Atlantische gebied. Een meer gedetailleerde DNA kernanalyse heeft geen nut, omdat er niet voldoende database-informatie van orka’s uit deze regio bestaat. Verder DNA-onderzoek naar Morgan’s oorsprong is zinloos en daarom staat het Dolfinarium geen materiaal af.

De jonge vrouwtjes orka Morgan werd in juni 2010 gered uit de Waddenzee vlakbij Ameland door verzorgers van het Dolfinarium en SOS Dolfijn. Het Dolfinarium heeft de orka laten herstellen en doet er alles aan om Morgan zo snel mogelijk naar een geschikte adoptiefamilie te verhuizen. Zorgvuldigheid van deze beslissing zorgt er voor dat dit proces tijd nodig heeft. “Wij zullen zo snel mogelijk bekend maken waar de gezonde jonge orka naar toe zal gaan en zijn trots op wat wij de afgelopen periode hebben kunnen betekenen voor Morgan!”, aldus Marten Foppen Directeur van het Dolfinarium.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *