Zeehondencrèche in TSEG

Ameland in 2011PIETERBUREN – De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen, waarin wordt voorgesteld om de Zeehondencrèche als wetenschappelijk instituut toe te laten tot de TSEG: de Trilateral Seal Expert Group. Deze groep van zeehondenexperts is samengesteld uit wetenschappers uit de landen langs de Waddenzee:  Denemarken, Duitsland en Nederland. In de TSEG worden afspraken gemaakt over het beheer van de zeehondenpopulatie in de Waddenzee.

Dit zijn de argumenten op grond waarvan wij vinden dat we een plaats in die TSEG verdienen:

–          Het zeehondenonderzoek van crèchemedewerkers is wereldwijd toonaangevend.

–          De door onze wetenschappers opgestelde proefschriften over de invloed van de vervuiling op het immuunsysteem van zeehonden (onderzoek begeleid door Prof Dr Ab Osterhaus) worden in de hele wereld als leidend beschouwd.

–          Inmiddels zijn zeven wetenschappers van de Zeehondencrèche gepromoveerd op zeehonden. Een achtste proefschrift van een crèchemedewerker – in samenwerking met Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam – is onderweg.

–          Jaarlijks verschijnt een groot aantal artikelen van crèchemedewerkers in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften.

De opvang door de Zeehondencrèche, zonder subsidie en volledig betaald door donaties en giften, wordt breed gedragen in de Nederlandse samenleving. Niet voor niets is in de Nederlandse wetgeving de zorgplicht voor dieren vastgelegd, zoals bijvoorbeeld artikel 36, lid 3 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (Een ieder is verplicht hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen).

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *