“Ik kan er wel om huilen!”

HOLLUM – Straat: De Hagen. Onderwerp: afbraak van vier huisjes. Reden: Plaats maken voor auto’s.

Gemeente Ameland trekt geld uit om huurwoningen op te knappen, maar dat geldt niet voor de vier huisjes aan de oostkant van De Hagen in Hollum. Die huisjes staan op de nominatie om te worden gesloopt. Opknappen is duur, zegt wethouder Nico Oud en de tienduizend euro per huis die de gemeente uittrekt voor de renovatie van haar huizen is niet voldoende om deze vier bij de tijd te krijgen. Om te beginnen moeten ze worden geïsoleerd. Drie van de vier zijn dat nog niet of nog niet helemaal. Voor het sloopplan is subsidie voorhanden, zegt Oud. Voor het opknappen van de huisjes trouwens ook. Maar de gemeente zit met een kwestie. Een deel van de tuinen achter de huisjes is van COOP Douwe Bakker. Gemeente en Bakker hebben al jaren strijd om het stukje. De huisjes gaan weg en de strook wordt parkeerruimte. "Zo wordt het beschreven," zegt Oud. "In overleg met Douwe."

Natasja Rooijackers woont op de hoek De Hagen – O.P.Lapstraat. Zij is blij met de actie van de gemeente. Ze kreeg eind september een brief dat haar huisje wordt gesloopt en ze kreeg daarop een paar ambtenaren in huis om haar een voorstel te doen. Ze kon kiezen uit twee huisjes, een op de Westakkers in Hollum en in aan de Worteltuin in Nes, in Noorderlicht. Met bijna zesduizend euro aan verhuiskostenvergoeding gaat Rooijackers half december over naar Nes. Ze krijgt een maand de tijd om te verhuizen en in die tijd hoeft ze geen dubbele huur te betalen. Het verhuisplan van de gemeente staat haar wel aan. Haar huisje aan De Hagen, waar ze sinds 2006 woont, is te tochtig en niet goed voor haar reuma.

Het huisje naast haar staat al een tijdje leeg. Die huurster vertrok net voor de gemeente met het verhuis- en sloopplan kwam.

Het derde huisje wordt bewoond door Helene Wietzes-Bos Sulpke (81). Tot een half jaar geleden woonde ze er samen met haar man, die inmiddels is verhuisd naar De Stelp. Ze was net aan het bekomen van die roerige en emotionele tijd, toen de brief van de gemeente in de bus viel en ze José Kooiker en een ambtenaar van Thús Wonen over de vloer kreeg. Er is een onderzoek naar de gebiedsinrichting geweest, schrijft de gemeente en de uitkomsten van dat onderzoek willen de twee met haar bespreken. Ze komen er voor naar De Hagen en leggen uit dat de huisjes plat gaan, dat het terrein wordt ingericht als parkeerterrein en dat Douwe Bakker het dan kan kopen.

Maar Helene Wietzes wil helemaal haar huisje niet uit. Haar woning is helemaal geïsoleerd. Ze heeft er een nieuwe vloer in laten leggen en ze heeft veel tijd en energie in haar tuin gestopt. Daar geniet ze van en dat wil ze niet kwijt. Ze is er gelukkig, ze vindt het er gezellig en ze wil er niet weg. “Ik kan er wel om huilen!” Haar dochter en schoonzoon hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen.

Buurman en buurvrouw Piet en Annie Smits hebben wel 'ja' gezegd en gaan begin volgend jaar naar een huis op de Westakkers. Dat wordt momenteel voor hen opgeknapt. Wel hebben ze nog wat eisen, want waar ze nu zitten hebben ze een mooi hek, goeie oprit, carport en een schuurtje. Als de gemeente niet met de brief was gekomen dan hadden zij daar niet weg gehoeven.

Overburen Simon en Ina Kanger wonen sinds anderhalf jaar aan De Hagen en zij zijn onaangenaam verrast dat ze straks tegenover een parkeerterrein wonen in plaats tegenover huizen met alle levendigheid van dien. Ze schreven hun verontrusting van zich af in een brief aan college en raad. Waar wethouder Oud spreekt over een exercitie in het kader van de leefbaarheid van Hollum noemen de Kangers het tegenovergestelde. Zij wonen straks tegenover een zwart gat in plaats van in een woonbuurt. De gemeenteraad staat in deze buitenspel; het is een kwestie die door het college wordt afgedaan.

Kwestie De Hagen roept meer vragen op dan hierboven zijn beantwoord. Is Hollum werkelijk gebaat bij nog meer verstening? Waarom wordt parkeren in het dorp niet ontmoedigd? Er is toch niet voor niets een groot parkeerterrein, met Europese subsidie, aangelegd? Kwestie De Hagen/ parkeerterrein wordt ongetwijfeld vervolgd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18268

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *