Huis op parkeerterrein mag gebouwd worden

BALLUM – Op het parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg in Hollum mag een huis gebouwd worden.

Na wat geschuif en geruil van grond en na wat aanpassingen van het bestemmingsplan ter plaatse kan de meerderheid van de raad zich vinden in het plan van William en Patty de Jong-Boersma.

Op het plan zijn twee zienswijzen ingediend, door Brandweer Fryslân en door buurman van Jan Jacobsweg 5, maar die zijn voor het college geen reden om van de ingeslagen weg af te stappen. Buurman Kalverda stelt dat de Jan Jacobsweg vrijstaande woningen kent, geplaatst op de rooilijn en dat met bebouwing op de parkeerplaats een tweede structuur van woningen wordt gecreëerd die ontsloten wordt via de parkeerplaats. Het past niet bij de stedenbouwkundige structuur van de straat en de uitstraling van de parkeerplaats wordt erdoor vertroebeld, meent Kalverda.

Geen punt, zegt de gemeente. Er moet niet alleen gekeken worden naar de Jan Jacobsweg, maar ook naar de buurt. Aan de Molenweg is de laatste tijd zoveel gebouwd dat een pand meer of minder niet meer uitmaakt.

De zienswijze van de brandweer is een makkie, de brandweer ziet geen problemen en heeft geen bezwaar.

Het nieuw te bouwen pand krijgt de bestemming verblijfrecreatie zodat er appartementen of logiesverstrekking plaats kan vinden, naast dat er gewoond gaat worden.

Jeppe Groenewold van de VVD en Irma Marinus van de PvdA zijn de enige twee raadsleden die tegen zijn. Marinus meent dat als een woning niet binnen de regels past je niet de regels moet aanpassen om de situatie passend te maken. Regels stel je op voor iedereen en die zijn door de raad zelf opgesteld. Als de regels niet voldoen moet de raad eerst die tegen het licht houden en niet individuele uitzonderingen gaan maken.

AmelandEén kijkt daar wat pragmatischer tegenaan. Esther Oud verwoordt het aldus: “Door hier aan mee te werken komt er weer een starterswoning vrij.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *