Hoop voor historische zerken Ameland

BALLUM – Er is nog hoop voor grafstenen op Ameland die van historisch belang zijn. Bij verschillende raadsfracties en op het gemeentehuis kwamen verontruste berichten binnen naar aanleiding van een publicatie op de gemeente Info. 

Op de website van de gemeente staat een lijst met monumentale grafstenen. Die blijven behouden. Het lot van de grafstenen waarvoor geen grafrechten worden betaald en die niet op de lijst staan is onzekerder. Op de kerkhoven van Hollum, Ballum en Nes staan diverse verweesde stenen en die dreigen nu ten prooi te vallen aan sloop.

Vanmiddag nog ging er een schrijven uit naar de cultuurhistorische vereniging De Ouwe Pôlle. Samen met kenners van de Amelander historie gaat de gemeente nu bekijken welke grafstenen behouden moeten bijven en alsnog op de Amelander grafmonumentenlijst komen. Dit moet binnen vijf weken gebeuren, want zolang ligt de lijst met monumenten nog ter inzage en is er redding van een van de stenen die niet op de lijst staat mogelijk. 

Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland (ABA) bracht het onderwerp tijdens de raadsvergadering van maandagavond ter sprake. IJnsen stelt dat er vele waardevolle zerken zijn die bijdragen aan de cultuur van de gemeente. Daar vraagt zijn raadsfractie aandacht voor. 

Burgemeester de Hoop kan melden dat ABA en al de verontruste Amelanders op hun wenken bediend worden, nu experts van het eiland worden betrokken bij de definitieve monumentenlijst.

Op de publieke tribune hebben ze genoeg gehoord. 'Zand erover', murmelt het daar.

⇒ lees hier over de zerk van Olfert Pieter Lap en de onzalige plannen van het college

⇒ lees hier over Olfert Pieter Lap – Kapitein van Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *