Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Hoge zonkracht
HOLLUM – Het is vandaag warm, ook op het Waddeneiland, al is het hier lang niet zo warm als in het Nederlandse binnenland. Het is warm en de zon heeft een hoge zonkracht. Tussen 12:00 en 15:00 uur kun je daarom maar beter niet te lang in de volle zon gaan zitten.
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt.
Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV. Vandaag is de zonkracht aan de kust 7, een sterke zonkracht.
Hoelang je in de zon mag blijven, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Deel je zonkrachtgetal door de zonkracht van die dag en je weet hoelang je verantwoord in de zon kunt blijven. Heb je bijvoorbeeld huidtype 2 (verbrandt meestal en wordt een beetje bruin) en is de zonkracht die dag 7, zoals vandaag, dan kun je 100 : 7 = ongeveer 14 minuten in de zon blijven. Dit geldt voor de uren tussen 12 en 3 uur. Ga je daarvoor of daarna de zon in, dan kun je er wat langer van genieten. Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Bron: KNMI, Gezondheidsplein