Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Hoe overbelasting als mantelzorger te voorkomen
– IM – Als je mantelzorger bent, dan verleen je meer dan de gebruikelijke hulp aan partners, ouders, kinderen en andere dierbaren. Hoewel deze zorg in het begin vaak nog wel te overzien is, kan het op den duur zwaarder worden. In het ergste geval kun je overbelast raken, waardoor je helemaal niet meer voor een naaste kan zorgen. Het is daarom belangrijk om tijdig op te merken wanneer mantelzorg teveel voor je wordt. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we je tips om overbelasting op tijd te herkennen en te voorkomen.
Een veelvoorkomende ziekte
Een familielid of vriend met dementie waar je voor zorgt komt vaak voor. En het liefst blijf je natuurlijk zo lang mogelijk zelf voor hem of haar zorgen, zodat hij of zij in de vertrouwde omgeving kan blijven. Maar zorgen voor iemand met dementie kan na verloop van tijd erg zwaar worden, vooral als je naaste meer en meer zorg nodig heeft.
Let op lichamelijke en mentale signalen
Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk dat je de signalen herkent. Luister daarom altijd goed naar je lichaam. Een uitgeput gevoel, last van hoofdpijn, duizeligheid, spierkrampen en stress, het zijn vaak de eerste signalen van overbelasting. Soms slaap je ook slechter als je oververmoeid bent. De vermoeidheid kan ook komen doordat je je misschien schuldig voelt omdat je niet (goed) voor je geliefde kunt zorgen. Merk je dat mantelzorg veel energie zuigt, dan is het verstandig om elders te kijken voor hulp.
Tijdig om hulp vragen
Als mantelzorger heb je vaak de neiging om jezelf weg te cijferen, omdat de geliefde op de eerste plaats komt. Toch is dit niet altijd verstandig. Heeft je geliefde met dementie de rust op Ameland opgezocht? Dan is het handig om na te gaan of er in de buurt kennissen zijn die hulp kunnen bieden, mocht dit nodig worden. Zeker als je zelf op en neer naar Ameland moet reizen om voor je geliefde te zorgen. Kijk ook of er Alzheimercafé's in de buurt zijn in de provincie Friesland. Hier worden activiteiten georganiseerd voor mensen met dementie en hun naasten en zijn er informatieavonden over dementie.
Als zorg vanuit de buurt of gemeente in Friesland niet voldoende is, omdat de dementie in een vergevorderd stadium is, dan kun je particuliere thuiszorg overwegen. Thuiszorg en dementie is professionele hulp die voor 5, 12 en zelfs 24-uurs zorg ingezet kan worden. Deze hulp bestaat uit vaste zorgteams en de zorg wordt – indien mogelijk – in overleg met jou en je geliefde samengesteld. Zo worden er bijvoorbeeld schema’s met vaste activiteiten op vaste tijden in samenspraak opgesteld. Kijk wat er mogelijk is bij particuliere thuiszorg in Friesland.
Tot slot
Wanneer de diagnose dementie is vastgesteld zullen er in het begin vaak veel zaken veranderen. Deze zaken zorgen niet direct voor meer druk bij de mantelzorger. Maar naarmate de dementie vordert is het belangrijk voor mantelzorgers om ook goed op zichzelf te gaan letten. Zorg uit handen geven als het zwaarder wordt is in de meeste gevallen goed voor jezelf en uiteindelijk ook voor je geliefde. Zo kun je nog geruime tijd samen doorbrengen.
– Ingezonden Mededeling –