Het Nationale Tuinonderzoek van Natuurmonumenten

’s-GRAVELAND – Natuurmonumenten lanceer het Nationale Tuinonderzoek. Doel: inzicht krijgen in hoeveel ruimte de natuur krijgt en kán krijgen in onze tuinen. En deelnemers motiveren om hun tuin te vergroenen.

Cynthia Borras is boswachter op Schiermonnikoog bij Natuurmonumenten en besteed veel tijd aan het natuurlijker maken van haar eigen tuin. Bovendien zaait ze samen met schoolkinderen altijd de tuin rondom het beheerkantoor in met wilde bloemen, noodgedwongen zal ze dat nu alleen moeten doen. “In deze rare tijden snakken mensen naar natuur, gelukkig hebben we daarvan op Schiermonnikoog genoeg, maar tegelijkertijd is er in dorpen en steden in veel tuinen weinig groen te bekennen. In het onderzoek vragen we mensen hoe hun tuin er nu uit ziet. Hoeveel bestrating heb je, is er nestgelegenheid? Daarna vragen we of de deelnemers hun tuin komend jaar willen vergroenen." Meedoen kan via www.natuurmonumenten.nl/tuinonderzoek. Met de antwoorden krijgt Natuurmonumenten inzicht in de staat van de Nederlandse tuin en of mensen bereid zijn om meer ruimte voor groen in hun tuin te creëren. "Nu de kans steeds groter wordt dat we ook de zomervakantie in de achtertuin moeten doorbrengen, hopen we dat mensen meer dan ooit bereid zijn natuur in de tuin meer ruimte te geven. Bovendien is dat nog goed voor de biodiversiteit ook en volgens Borras is dat hard nodig."

Natuurgebied in eigen tuin

Nederland is rijk aan verschillende landschappen: bos, kwelders, heide, stuifzand, grasland. In Nederland komen zo’n 28.000 soorten voor, waaronder 200 soorten broedvogels en 20.000 soorten insecten. Al die dieren hebben unieke woonwensen. Want een steenuil overleeft niet op stuifzand, een zandhagedis niet in een beekdal en een grasklokje niet in het bos. Ook tuinen vormen een landschap waar veel dieren wonen. Huismussen, zwaluwen, vleermuizen en wilde bijen maken in of om onze huizen hun nest. Door moderne bouwtechnieken en verstening is daarvoor steeds minder ruimte beschikbaar. Heggen maakten plaats voor schuttingen, beplanting voor bestrating. En ook eenvoudige en waardevolle grote en kleine ‘overhoekjes’ – van bladerhoop tot rommel hoekje of braakliggend weitjes – worden schaars.

Biodiversiteit onder druk

Insecten nemen dramatisch af, tonen Nederlandse én internationale onderzoeken keer op keer. In ons land worden meer dan de helft van de 360 soorten wilde bijen bedreigd. De natuur in Nederland is uit balans. Zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels. Cynthia: "Juist die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. Ruim 56.000 hectare grond in Nederland is privétuin en daar werkt het precies hetzelfde: hoe meer variatie, hoe beter. De inrichting van tuinen is, zeker binnen de stedelijke omgeving, voor biodiversiteit zeer belangrijk.”

Onkruid bestaat niet

Veel planten die beschouwd worden als onkruid, zijn enorm belangrijk voor insecten. Cynthia: “Ik laat zelf bijvoorbeeld dovenetels altijd staan. Die zitten nu barstensvol hommels. Ook andere wilde bloemen krijgen van mij volop de ruimte. Er komen veel bijen en vlinders op af. Na de bloei dun ik ze flink uit, want sommige groeien als kool. 'Rommel’ zoals takken of bladeren laat ik liggen of gooi ik op een hoop. Dat zijn plekken waar het barst van het leven; insecten, wormen, maar ook vogels komen hier op af. Het laten staan van ‘onkruid’ en het laten liggen van bladeren en oud hout heeft nóg een voordeel: je bent véél minder tijd kwijt aan het opruimen van je tuin, zodat je meer tijd kunt besteden aan genieten van alles wat er groeit en bloeit.”

lees hier over Eten uit je eigen tuin

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *