Het echte siden daske

HOLLUM – Het Amelands dialect kent enkele prachtige namen voor planten: papekloat, honnemiger en siden daske zijn er drie voorbeelden van. Het siden daske is een koekoeksbloem, volgens het Woa'deboek fan ut Amelands. Maar nu blijkt dat niet elke koekoeksbloem een siden daske is. Op 12 mei maakte Ameland Vandaag een filmpje over de koekoeksbloem langs de Verbindingsweg. Het siden daske, dacht Ameland Vandaag, maar het bleek de 'dagkoekoeksbloem' te zijn. Het siden daske is wat in het Nederlands de 'echte koekoeksbloem' heet. 

Die staat nu ook op de film, want hij bloeide half mei langs de slootkanten. Inmiddels zet het siden daske zaad, voor een nieuwe generatie roze bloemen die volgend jaar half mei in volle glorie langs de slootkanten te vinden zullen zijn. Bekijk de schoonheid van het siden daske op Ameland, een orchidee gelijk.

lees hier over Aandacht voor siden daske en papekloat met het filmpje van de koekoeksbloemen langs de Verbindingsweg

bekijk hier het filmpje met de dagkoekoeksbloem (en abonneer meteen even op Ameland Vandaag)

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *