Het Amelands op TV

NES – Bij de NTR in Hilversum wordt gewerkt aan een 8-delige televisieserie onder de titel 'Dat is andere taal!' Het wordt een serie over streektalen en dialecten die in het najaar van 2012 prime time op Nederland 2 wordt uitgezonden. In deze serie gaat het over allerlei zaken die met dialect te maken hebben. Het gaat over trots en taboe, over identiteit en groepsgevoel, liefde, humor, werk en de toekomst van het dialect. Eén van de dialecten in de serie is het Amelands.

In Nederland lijkt het niet goed te gaan met de toekomst van het dialect: steeds minder jongeren spreken dialect en steeds meer ouders voeden hun kinderen op met het Standaard Nederlands. Op Ameland is eerder het tegengestelde het geval. Hier wordt volop dialect gesproken: bijna 90% van de Amelander jongeren spreekt dialect. Nergens in Nederland wordt zoveel dialect gesproken als op Ameland. Hoe komt dat? Waarom hier wel en elders niet?

AdverterenEind juni 2011 studeerde Suzanne Rozema cum laude af aan de Master Special Educational Needs. Eén van haar onderzoeken stond in het teken van communicatie in een gesloten gemeenschap. Zowel in haar werk als docente Nederlands, kunstvakken en zorgcoördinator/leerlingbegeleider, als in het dagelijks leven als eilandbewoner heeft zij voortdurend te maken met de invloed van de communicatie in een gesloten gemeenschap. In een grootschalig onderzoek in februari/maart 2011, waaraan alle scholieren van de Burgemeester Walda School hebben meegewerkt, heeft Suzanne zich in het bijzonder verdiept in het Amelander dialect en de eilander identiteit zoals dat door de jongeren waarmee zij werkt ervaren wordt.

De redactie van 'Dat is andere taal!' vond dit een interessant gegeven en komt daarom op het eiland filmen. Vorig jaar heeft de NTR voor hetzelfde programma (pilot)opnames op de Burgemeester Walda School gemaakt. Hiervoor zijn o.a. de onderzoekgegevens van Suzanne naar dialectgebruik en identiteit onder scholieren op Ameland gebruikt. Ook heeft zij in de uitzending verteld over de resultaten van haar dialectonderzoek. Daarnaast werden enkele leerlingen geïnterviewd over hun dialectgebruik. Hoewel de opnames zeer geslaagd waren en het programma door de publieke omroep is aangekocht, besloot de NTR verder te willen met een andere presentator. Om die reden zullen ze a.s. dinsdag 20 maart opnieuw op de Burgemeester Wala School komen draaien. Het is nog niet precies bekend wanneer de uitzending over het Amelander dialect wordt uitgezonden maar de serie zal in ieder geval in september en oktober op de buis verschijnen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *