Friese ‘Vrouwen van Nu’ lopen op Ameland

HOLLUM – Honderd Friese ‘Vrouwen van Nu’ liepen samen met de Amelander Plattelandsvrouwen een ‘Rondje om de Kerk.’

De Vrouwen van Nu van de provincie Friesland hebben een wandelcommissie die maandelijks wandeltochten organiseert voor de vrouwen van de 73 verschillende afdelingen van de provincie. Er is een donderdag- en een zaterdaggroep, elk van 60 personen.

In het verleden is de Elfstedentocht en het Pieterspad gelopen, nu lopen ze voor het derde jaar ‘Rondje om de kerk.’ Afdeling Ameland loopt met drie dames mee: Tineke Borsch, Martha Visser en Afie Schuringa.

Iedere maand is er een tocht bij een andere afdeling. Op deze manier loopt men op de mooiste plekjes van Friesland rondjes van ongeveer 20 km.

Deze maand (1 en 10 maart) was Ameland voor de tweede keer de gastafdeling en er was weer een mooie tocht voorbereid. Ging de eerste tocht over Hollum en Ballum, dit keer langs Nes en Ballum.

Met de 09.30 uur boot kwamen de vrouwen in Nes aan. De groep van 1 maart liep jammer genoeg alles in de mist. Zaterdag 10 maart was stralend.

Via de pier liepen ze naar Nes, waar ze langs de drie kerken gingen. Daarna  door De Vleijen en via het Hazeweitje en de Kaapsduin, naar de strandweg. Over het badstrand van Nes naar het Westerpad. Door naar kampeerterrein De Middelpôlle van Staatsbos, het Hagendoornveld en over ’De Moldijk.’

Hier hadden de vrouwen een mooi zicht over het Zwanewater en de De Middelpôlle en zagen ze hoe smal Ameland hier is. Ze kwamen uit bij het Ballumerbos,  door Roosdunen en langs het vliegveld en hadden de lunch in Eetcafé de Boerderij. Natuurlijk met Amelander mosterdsoep!

Na de lunchpauze, verlieten ze via de Hervormde- en Doopsgezindekerk Ballum en liepen over  het fietspad weer naar het Ballumerbos. Daar liepen ze een gedeelte van de schapenroute. Daarna over de Langweerdiek naar de Smitteweg, om in de Ballumerbocht uit te komen. Bij de beeldengroep ‘De Dijkwachter’ werd een groepsfoto gemaakt en binnendijks liepen ze verder  richting Nes en de pier. De boot van 16.30 uur sloot mooi aan en zo gingen de dames lekker uitgewaaid en vol indrukken weer naar Friesland. Ze komen vast en zeker weer terug.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18268

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *