Herstel Pasana tekent zich af

DOKKUM – Zorggroep Pasana heeft over 2008 een negatief resultaat behaald van 1,4 miljoen euro. Het verlies, op een totale omzet van 71 miljoen euro, is deels te wijten aan hoge kosten die vorig jaar gemaakt zijn als gevolg van de bestuurscrisis en het interim-bestuur. Ook het hoge ziekteverzuim op diverse locaties drukte zwaar op de zorggroep. De eerste tekenen voor 2009 zijn positief, Pasana stevent af op een klein positief resultaat. Het ingezette beleid zorgt ervoor dat in 2010 een groter positief resultaat behaald zal worden.

2008 was een moeilijk jaar voor Pasana, er kwamen veel tekorten aan het licht en tegen het einde van het jaar werd besloten tot stevige maatregelen. Deze maatregelen mondden uit in plannen en veranderingen om het negatieve resultaat zo snel mogelijk om te buigen naar een aanzienlijk positief resultaat. Met steun van De Friesland Zorgverzekeraar zijn de eerste stappen gezet en ziet de toekomst er goed uit.

Een belangrijke verandering is het ziekteverzuim, dat in 2008 te hoog was. Door ander beleid en door preventiemaatregelen, is het verzuim aan het dalen. Daarnaast is de efficiency omhoog gegaan, zo zijn in het ziekenhuis twee afdelingen samengevoegd, overigens zonder afname van de capaciteit van het ziekenhuis, en is voor de verpleeg- en verzorgingshuizen een uitgebreide herstructurering ingezet. Met een nieuw directieteam, waarvan de leden eind 2008 en begin 2009 aantraden, is Pasana vol vertrouwen voor de toekomst.

Beleidsveranderingen

Bestuurder Christian Krappel kijkt dan ook vooral vooruit. “Het verlies in 2008 was onvermijdelijk. Eind 2008 hebben we stevige maatregelen genomen en de eerste resultaten zijn gunstig. Natuurlijk zijn we er nog niet, maar er wordt hard gewerkt aan het herstel. Ik verwacht in 2009 zeker een kleine winst te boeken, in 2010 plukken we dan echt de vruchten van de beleidsveranderingen.” Uiteraard wil Pasana niet alleen bezuinigen. “We hebben het over beleidsveranderingen, dat is meer dan bezuinigen. We werken efficiënter, hebben betere productieafspraken gemaakt en het ziekteverzuim is omlaag gegaan. Het is uiteindelijk een totaalplaatje. We moeten op alle fronten veranderen om niet achter de feiten aan te lopen, maar toekomstbestendig te zijn en ruimte te hebben voor nieuwe initiatieven en ideeën.”

Toekomstplannen

Een belangrijk speerpunt voor de zorggroep is het wonen met zorg voor ouderen, zowel grootschalig in de verpleeg- en verzorgingshuizen, als kleinschalig en extramuraal. Ook welzijn wordt steeds belangrijker. “We willen in diverse kleine dorpen in Noordoost-Friesland steunpunten gaan inrichten waar zorg- en welzijnsdiensten aangeboden worden. In de toekomst willen mensen steeds liever en langer thuis blijven wonen, daar moeten we op inspelen. Onze combinatie van verpleeg- en verzorgingshuizen met een ziekenhuis biedt veel kansen om ons te specialiseren in de ouderenzorg in de breedste zin van het woord. Wij bieden meer dan zorg, waarbij ook wonen en welzijn belangrijke aspecten zijn.”

Voor 2009 staan er nog een aantal grote veranderingen op stapel. Zo wordt er op dit moment hard gewerkt aan de herstructurering van de ouderenzorg. Met één Clusterdirecteur Ouderenzorg, Paul Rensema, en nieuwe zorgmanagers wordt gekozen voor een geheel nieuwe structuur waarbij de managementlaag met locatiemanagers geheel is verdwenen. Hierdoor kan op een meer efficiënte en kostenbewuste manier worden gewerkt en zal de zorggroep de invoering van Zorgzwaartebekostiging en de verdere ontwikkelingen in de ouderenzorg met vertrouwen tegemoet zien.

In het ziekenhuis zal in 2009 worden voortgeborduurd op de ingeslagen weg: uitstekende basiszorg met enkele bijzondere speerpunten zoals de uitstekende oogheelkunde en de hoofdpijnkliniek. Er wordt bekeken of er meer van dit soort bijzondere, hoogwaardige initiatieven ontplooid kunnen worden om De Sionsberg op de kaart te zetten. Geruchten over overnames zijn absolute onzin volgens de bestuurder. “De Sionsberg heeft veel potentie en kan zelfstandig blijven bestaan als onderdeel van Zorggroep Pasana. Natuurlijk werken we graag samen met andere zorgaanbieders om de beste zorg te leveren.” Ook het geflirt van zorgondernemer Loek Winter in diverse media doet Krappel weinig. “Het is mooi dat hij de voormalige IJselmeerziekenhuizen wil redden, maar wij hebben hem niet nodig.”

Zorgcentrum De Stelp in Hollum valt onder Pasana.

Bron: Pasana

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *