Herbouw van “onze kerk”

NES – De Rooms Katholieke kerk die afgelopen dinsdag afbrandde moet worden herbouwd. Dat vindt Ameland. “Het is Onze kerk,” zegt burgemeester Albert de Hoop op de eerste dienst na de brand van de Sint Clemenskerk in Nes. “Van welk geloof je ook bent of van helemaal geen geloof.” Ongeveer honderdvijftig parochianen kwamen bijeen in de aula. Ze vierden een eucharistieviering, herdachten hun kerk en keken vooruit. In de aula werd een buitengewone dienst gehouden. Gewoon vanwege de rituelen, die als altijd de dienst bepalen. Het geeft de parochianen houvast, weet pastoor Paul Verheijen. Buitengewoon vanwege de gebeurtenis van de dinsdag 5 februari, de brand. Daarom waren ook de burgemeester en zijn vrouw aanwezig bij de dienst. De Hoop komt niet zo vaak in de kerk, maar vorige week zondag was hij er bij de inhuldiging van de nieuwe pastoor en de pastores en een week later was hij er weer.

Maandag 11 februari wordt de kerk vrijgegeven, verwacht de burgemeester en dan kan ook de grote zaal van ontmoetingscentrum De Toel weer worden gebruikt. Afgelopen dagen zijn de muren gestut zodat het instortingsgevaar geweken is. De muren die nog staan kunnen een goede basis vormen voor de wederopbouw. De kerk blijkt goed te zijn verzekerd, zodat de parochie langzaamaan weer vooruit kan kijken. Dat de kerk er weer moet komen, daar is iedereen het wel over eens. Ook de kinderen vinden dat. Tijdens de kindernevendienst praatten ze na over de gebeurtenis die hun ouders en grootouders zo verdrietig maakt en maakten ze tekeningen van de kerk. Er moet eenzelfde kerk worden herbouwd, vinden ze.

De dienst van komende zondag is in De Toel. Voor de volgende vieringen worden afspraken gemaakt met de andere geloofsgemeenschappen van het eiland. De hervormden boden meteen dinsdag hun steun al aan. 

>>> lees hier Brand en nasleep – Sint Clemenskerk in Nes op Ameland

Adverteren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *