Heliplatform Vliegveld verhoogd

BALLUM – Het helikopterplatform op het vliegveld bij Ballum wordt aangepast. Het gaat de gemeente 32.000 euro kosten. Het in 2016 aangelegde platform, dat vooral gebruikt wordt voor de helikopters die patiënten vervoeren, voldoet goed, behalve na overvloedige regen. Het platform, dat destijds met tweedehands stelconplaten werd aangelegd, is in het midden verzakt waardoor er een gevulde badkuip ontstaat bij zware regenval. De wateroverlast zorgt voor kortsluiting in het elektrische systeem en storingen in de verlichting en is vervelend voor het personeel van ambulance en helikopter. Met het vervoeren van de patiënt van ambu naar heli, moeten de medewerkers door diepe plassen banjeren. De overvloedige regenval in de tweede helft van 2017 speelde de landingsplaats parten.

De platen die werden gebruikt komen van de strandovergangen. Ze bleken niet allemaal van gelijke dikte, waardoor er meteen al een ongelijke vloer ontstond. Dat euvel wordt weggewerkt door nieuwe stelconplaten te gebruiken die wél even dik zijn. “Dan weten we zeker dat we definitief van de problemen af zijn,” zegt wethouder Joop Lodewijks tijdens de raadscommissievergadering. Het kost een paar centen, maar dan is het heliplatform storingsvrij en toekomstbestendig. Wat de aanleg in 2016 betreft, geldt ‘Goedkoop is duurkoop,’ valt burgemeester Albert de Hoop de wethouder bij. Bovendien blijkt de plek een slechte plek te zijn. Het ligt als het ware in een kom in het vliegveld. Toch wordt het heliplatform niet verplaatst. Dat is vanwege de brandstofplaats, die in de buurt van het heliplatform is gesitueerd. Daar wordt ook door de helikopters gebruik van gemaakt. Als het heliplatform zou worden verplaatst, dan zou de brandstofplaats mee moeten verhuizen. Daar kiest de gemeente niet voor. Het helikopterplatform wordt twintig centimeter verhoogd.

Tot het heliplatform klaar is, kan de helikopter gewoon landen op het vliegveld, stelt de gemeente. Het oude heliplatform in de zuidoosthoek is hiervoor beschikbaar. De veiligheid en bereikbaarheid zijn dus niet in het geding, stelt de gemeente.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *