Raadsleden lijken De Stelp wel bij Ons Hol te willen

BALLUM – De raadsleden die zich maandagavond bogen over de verhuizing van ouderenvoorziening De Stelp, van het centrum van Hollum naar de periferie bij Ons Hol en de sporthal, lijken er wel voor te voelen. Het besluit om de plannen verder uit te werken wordt in de raadsvergadering genomen, waarschijnlijk die van 28 mei.

Het is een project van twaalf miljoen, waarvan 2,2 miljoen euro voor rekening van Ameland komt. De gemeente wil er alleen mee verder als er definitieve toezeggingen voor financiële bijdragen komen van zorgaanbieder KwadrantGroep, De Friesland Zorgverzekeraar en het Zorgkantoor.

Raadslid Irma Marinus (PvdA) dankte en public wethouder Piet IJnsen voor het werk dat hij verzette om de ouderenzorg op Ameland te behouden. Marinus: “Dit onderwerp is te belangrijk om politieke spelletjes mee te spelen.” Het leek er even op dat de kwestie toch inzet werd van politiek Mens erger je niet. Theo Faber hoorde zijn collega's van de raadscommissie niet anders dan “Lofzang op de nieuwe locatie” zingen. Dat was hem kennelijk iets te positief. De voorman van de nieuwe fractie AmelandEén kon het niet laten een sneer uit te delen naar de bestuurders van voor de verkiezingen van 21 maart. Alle fracties stemden op de besloten vergadering van 23 april – die avond werden de raadsleden en schaduwfractieleden bijgepraat over de plannen rond De Stelp – in met de locatie aan de Oranjeweg. “Hebben we dan niet te lang gekeken naar de huidige locatie?” vroeg hij zich openbaar af; met die ‘we’ bedoelde hij niet zichzelf noch zijn partij, maar de andere fracties en wethouder IJnsen. Het ontlokte Jan Wijnberg (Algemeen Belang Ameland) de opmerking dat hij hoopt dat in het belang van een ‘leven lang op Ameland’ alle fracties instemmen met dit verhuisplan.

Onderdeel van het project is de aanleg van een kunstgrasveld. Dat heeft de voetbalclub in Hollum nog niet en om alle partijen mee te krijgen met De Stelp verplaatsing doet de wethouder graag de toezegging van een nieuw voetbalveld. Het nieuwe gebouw is deels op een van de voetbalvelden geprojecteerd. Hetzelfde geldt voor de tennisbanen, waar de ouderenvoorziening bovenop is getekend. Kunstgrasveld en nieuwe tennisbanen moeten acht ton gaan kosten en dat is Jeroen de Jong (CDA) te gortig. Hij wil dat punt graag apart behandelen. Irma Marinus wil helemaal geen plastic gras. “Het kunstgrasveld is een brug te ver.”

De Stelp

Mocht het van een verhuizing komen, dan kan de ouderenvoorziening op zoek naar een nieuwe naam. De Stelp is gekoppeld aan het stuk grond waar De Stelp nu op gebouwd is en dat veld verhuist niet mee.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *