Hazelworm gezien op Ameland

HOLLUM – Ze worden niet zo vaak gezien, maar Folco Fennema kreeg een prachtig exemplaar voor de lens. Deze  hazelworm kroop over het strand. Ze worden sporadisch in het Hollumerbos gesignaleerd, in het gebied tussen de vuurtoren en de eendenvijver.

Het blijft een bijzondere waarneming, want hazelwormen komen op de Waddeneilanden eigenlijk niet voor. In 2014 werd er eentje in een tuintje op Texel gesignaleerd. Ecomare van Texel vermoedt dat het dier naar het eiland gelift is, bijvoorbeeld met compost of stro de oversteek gemaakt. In 2015 werd er zeker twee keer een op Ameland gezien, in het Hollumer bos. 

Hazelwormen lijken op slangen, maar het zijn hagedissen zonder poten. Ze eten regenwormen, naaktslakken en andere dieren die op en in de grond leven. Ze zijn bruin van kleur en kunnen 45 cm. lang worden. 

Normaal komen ze voor in bossen en heidegebieden, soms in tuinen. 

lees op de site van Ravon meer over dit dier en bekijk het kaartje van het verspreidingsgebied

⇒ tik Hazelworm in bij ZOEKEN om de eerder op Ameland aangetroffen hazelwormen te zien

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *