Vrijdag de 13e met vallende sterren

HOLLUM – Komende week scheert meteorenzwerm Perseïden weer langs de aarde. Waarschijnlijk is de sterrenregen dit jaar goed te zien in Nederland, de weersomstandigheden zien er namelijk gunstig uit. Het maanlicht is vrij zwak en stoort daardoor minimaal het zicht.

Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Veel stofdeeltjes komen dan met zestig kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor, die helemaal uiteen valt. 

Het hoogtepunt van de meteorenzwerm valt dit jaar in de vroege ochtend van 13 augustus om 02:00 uur, met zo'n 85 vallende sterren per uur. De beste tijd om de vallende sterren te zien is vrijdagochtend 3:45 uur. Kijk in oostnoordoostelijke richting naar de sterrenhemel.

>>> lees hier over Vallende sterren boven Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *