Haring later, koud zeewater

WAGENINGEN – De officiële veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe vindt vanmiddag plaats. De originele datum was dinsdag 9 juni, maar de haring was toen nog niet vet genoeg. Volgens MeteoGroup heeft dat te maken met het zeewater dat een stuk kouder is dan vorig jaar en het geringe aantal zonuren. Daardoor is er minder voedsel voor de haring en groeien ze minder snel. 

De leefomgeving van de haring is de driehoek tussen Schotland, Noorwegen en Denemarken. In dit gebied ligt de zeewatertemperatuur op dit moment rond 11 graden. Dat is ongeveer 6 graden kouder dan vorig jaar om deze tijd. Een hardnekkige noordwestelijke stroming heeft de afgelopen maanden koud zeewater en polaire lucht aangevoerd. Met een wind uit het noordwesten komen ook veel wolkenvelden mee over de Noordzee. Plankton heeft milde zeewatertemperaturen en zon nodig om zich goed te ontwikkelen. Vandaar dat de haring dit jaar iets later dan verwacht het gewenste vetpercentage heeft bereikt. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *