Haagjes De Hagen moeten hoger

HOLLUM – De haagjes rond het parkeerterrein van Coop supermarkt Bakker moeten hoger. Dat heeft de Raad van State deze week bepaald. Enkele buren hadden een zaak aangespannen. Zij waren al geen voorstander van de grote parkeerplaats voor hun neus, maar nu hij er toch ligt willen ze hogere heggen. De struikjes moeten de schijnsels van koplampen tegenhouden. De lichten schijnen rechtstreeks in hun kamers.

Het gebied De Hagen kent een lange voorgeschiedenis, die in 2014 als een langzaam etterende wond openspatte.

De voormalige huisjes van de gemeente bleken voor een deel gebruik te maken van grond van supermarktman Bakker. Het werd de basis van een jarenlange strijd. Bakker wilde een parkeerterrein of in ieder geval zijn grond terug. Gemeente Ameland en Bakker kwamen tot een overeenstemming – de vier gemeentehuisjes werden afgebroken, de bewoners die er nog zaten kregen een verhuispremie, en er werd door de gemeente een parkeerterrein aangelegd voor 24 auto’s extra, die door Bakker werd gekocht – en de omwonenden hadden het nakijken. Zij woonden in een buurt met huisjes en de levendigheid die daarbij komt kijken en kwamen terecht in een straat met een parkeerplein met alle verkeersbewegingen van dien. En toch ligt hij er. Ze schreven bezwaarbrieven naar de gemeente en kwamen uiteindelijk bij de Raad van State (RvS) terecht, hoogste algemene bestuursrechter van het land. Hun argumenten – er ligt op 200 meter afstand een groot parkeerterrein, sociale huurwoningen zijn ervoor afgebroken, geluidhinder, slechtere luchtkwaliteit, problemen met afwatering, ongeoorloofde staatssteun – overtuigen de Raad van State niet.

Op één punt halen ze hun gelijk. De beplanting rond het parkeerterrein moet worden aangepakt, stelt RvS. Langs het parkeerterrein hoort volgens het inrichtingsplan een ligusterhaag van drie rijen te staan plus nog vier bomen. De haag moet inschijnen door koplampen voorkomen, al was dat niet de reden van de gemeente om hagen te planten. De gemeente keek naar ruimtelijke inpassing van het parkeerterrein: hoe wordt het plan zo goed mogelijk ingericht zodat het past bij de omgeving. De hoogte van de geplande ligusterhaag was niet vastgelegd in het bestemmingsplan, dat toepasselijk De Hagen heet, genoemd naar de straat. Ameland krijgt zestien weken de tijd om dat te herstellen en er op toe te zien dat de haag daadwerkelijk wordt geplant en onderhouden.

 tik De Hagen in bij ZOEKEN om meer over deze kwestie te lezen en filmpjes van afbraak van huisjes en aanleg van het parkeerterrein te zien

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *