Winterzwemmen is hot

HOLLUM – Winterzwemmen is hot, hoe koud het water ook is. Niet heel veel mensen doen het, maar er komt steeds meer belangstelling voor. Vooral vanwege de positieve effecten op de endorfinen die vrijkomen na een koudeshock. 

De Noordzee heeft op dit moment voor de kust van Ameland een temperatuur van tussen de 0.1º en 1.7ºC. Op het meetpunt Westgat platform, boven Buren in de Noordzee, wordt 2.6ºC gemeten, een graad of 3 kouder dan de Nieuwjaarsduiken van de afgelopen jaren zijn geweest. De Waddenzee is kouder en laat ter hoogte van Nes -1.2ºC. Vandaar ook de ijsvorming in de Waddenzee.

Winterzwemmen

Elke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de herfst met slagregens en in de winter met kou en soms sneeuw en ijs. Het kan, sommige mensen doen het, maar is het ook gezond? En waar moet je op letten als je dat wilt gaan doen? Zwemmen in koud water is net als douchen met koud water goed voor het lijf en zelfs voor de geest. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten, maar wie eenmaal het dagelijks zeezwemmen en winterzwemmen te pakken heeft, ervaart de heilzame werking van het zeebad.

lees hier meer over Winterzwemmen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *