Grootste en kleinste lam van Ameland

HOLLUM – Op 30 maart kwam het grootste lam van Ameland ter wereld. Het bericht daarover staat hieronder. Een dikke week eerder zag het kleinste lam het licht op het eiland. Het is een lammetje ter grootte van een hand ongeveer, ter wereld gekomen in de schuur van Jelle Nagtegaal. Het kleintje werd op 22 maart geboren en woog toen 450 gram. Inmiddels is hij aardig gegroeid, maar nog altijd een stuk kleiner dan de andere lammetjes van zijn leeftijd.

Het bericht van 30 maart 2021

Ze denken dat dit het grootste lam van Ameland is, het pasgeboren lam van 11,2 kilo zwaar. Douwe Borsch en Margrete Stern van de boerderij aan de Lombokweg bij Hollum riepen de veearts er maar bij. Om het lam goed ter wereld te kunnen brengen kreeg het moederschaap een keizersnede, uitgevoerd door veearts Heere Schols.

Michelle Gielen, dochter van Margrete, heeft twee lammetjes vast, een ‘normaal’ maatje en het reuzenlam van meer dan 11 kilo. De lammertijd is een drukke tijd en Michelle en haar zus Natascha helpen waar ze kunnen. Douwe Borsch is deze dagen wel een uurtje of 18 per etmaal bezig met de dieren, zegt Margrete.

Moederschaap van het reuzenlam, een Swifter, heeft al twee keer eerder gelammerd. De eerste kreeg ze een tweeling en vorig jaar drie lammeren. Dit jaar was het dus één, maar dan wel een hele grote. Het geboortegewicht van lammetjes schommelt doorgaans tussen de 1 en 8 kilo.

Is er al eens eerder zo'n groot lam op Ameland geboren? Laat het ons weten. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *