Groningen, Ameland en het aardgas

HOLLUM – Groningen schudt, vanwege de aardbevingen en vanwege het protest. De Groningers staan op de achterste benen omdat ze hun provincie leeggezogen zien worden ten faveure van de staatskas. Wat ze er voor terug krijgen zijn aardbevingen, onverkoopbare huizen, angst, werkloosheid en onzekerheid. Hoe pakt deze geschiedenis uit voor Ameland? Gaat de kraan in Groningen een beetje dicht en die onder Ameland wat meer open? Gaat minister Kamp zijn troeven nu op schaliegas zetten of is het de koevoet om de deur te openen naar het windmolenpark voor de kust van de Waddeneilanden?

Friesland en Ameland moeten op hun hoede zijn. Vanwege de kraan, vanwege de windmolens en vanwege het schaliegas.

Tegenover het eiland op het Friese vaste land ligt een klein veldje schaliegas. Dongeradeel heeft zich in oktober vorig jaar schaliegasvrij verklaard. Een meerderheid in de gemeenteraad stemde bij voorbaat al tegen vergunningverlening voor schaliegaswinning. Dat besluit kan wel eens van meer belang zijn dan de gemeente zich enkele maanden geleden realiseerde. Ameland staat nog niet op de lijst van schaliegasvrije gemeente. Winning bij Holwerd zal effect hebben op het wad en op het eiland. In ieder geval op het gebied waar de Amelanders aanleggen met de veerboot en op – om dat verfoeilijke woord maar eens te gebruiken – de beleving van het waddengebied. Zelfs op de werelderfgoedstatus. Uit solidariteit met Dongeradeel en uit eigenbelang is plaatsing op de lijst van schaliegasvrije gemeenten zo gek nog niet. Onder Oost-Groningen zit trouwens ook een schaliegasveld. 

Boxtel was in 2011 de eerste gemeente die zich schaliegasvrij verklaarde. Daar in Brabant zagen ze het zwerk wel drijven.

Meer gaswinning onder de Waddenzee, zoutwinning, windmolens, de waddenbodem die schudt, bodemdaling op Oost-Ameland, zeespiegelstijging. Het enige verstandige zou wel eens kunnen zijn dat we met z'n allen, de Groningers incluis, verhuizen naar de Randstad om met de aardgasbaten de dijken daar te verhogen.

Herinneren we ons deze kwestie nog? Nam stelt boorplannen Ameland uit.

Jeanet de Jong

>>> lees hier vele artikelen over aardgaswinning, bodemdaling van Ameland, aardbevingen in Groningen en schaliegas

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *