Groene stranden in ontwikkeling

Wie wat vaker op Terschelling komt heeft het zien gebeuren: aan de Noordzeekant van het eiland zijn steeds meer jonge duintjes ontstaan. En die jonge duintjes zijn begroeid geraakt met zoutminnende planten, maar ook met planten van het zoete milieu, zoals watermunt. Er is een “groen strand” ontstaan.

Een nieuwe duinenrij

Deze ontwikkeling is het gevolg van het ontbreken van lange perioden met zware stormen in de afgelopen jaren en de aanvoer van zand vanuit de Noordzee. Dit zand komt op het strand terecht, wordt gedroogd door de zon en de wind blaast het richting de duinvoet waar de jonge duintjes ontstaan. En als er geen langdurige zware stormen zijn met kustafslag, dan kunnen deze duintjes doorgroeien tot een nieuwe, gesloten duinenrij.

Zoetwaterbel

Als gevolg van het breder worden van de duinen wordt er ook meer zoet regenwater ingevangen en kan de zoetwaterbel onder de duinen groeien. De valleitjes tussen de jonge duintjes worden gevoed met zoet regenwater en planten als watermunt krijgen de kans om te groeien.

Zoetwatermeer op het strand

Een bijzonder fenomeen van afgelopen jaren is de zware regenval in 2023 en 2024. Op diverse plaatsen langs de kust heeft dit geleid tot ondergelopen wandel- en fietspaden of wateroverlast in de kelders van woningen. Op Terschelling is tussen Midsland aan Zee en Oosterend een lang gerekt zoetwatermeer ontstaan tussen de jonge duintjes op het strand. Afgelopen winter zwommen er eidereenden. En de jonge duintjes met water ertussen zijn een uitstekende plek voor strandbroeders zoals de bontbekplevier.

Andere Waddeneilanden

Ook op Schiermonnikoog, Ameland (nabij Ballum) en Vlieland (noordoostkant Vliehors) heeft zich de afgelopen jaren jonge duinvorming op het strand ontwikkeld. Een ontwikkeling die kansen biedt voor de “groene stranden” en kustbroedvogels. Lokale beheerders en vrijwilligers zijn actief om de strandbroeders te beschermen.

Zware winterstormen

Deze ontwikkeling op de Waddeneilanden is het begin van het ontstaan van vochtige duinvalleien. Tenminste, als de zware winterstormen uitblijven, want dan kan het jonge duinlandschap zomaar weer verdwijnen.

Het Groene Strand

Het strand is veel meer dan een grote zandbak: het zit vol leven. En daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. LandschappenNL, Vogelbescherming Nederland, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie en Stichting ANEMOON werken samen in project Het Groene Strand. Vrijwilligers rapen afval, beschermen broedvogels, verzamelen informatie en betrekken bezoekers door verhalen te vertellen over het leven en de natuur op het strand. Dit alles voor een mooiere natuur en natuurbeleving. Wil je meer weten over natuur op het strand? Zie: www.hetgroenestrand.nl

Foto (C): Marc Janssen

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 1337

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *