Gooi Visser

 Zeventig jaar bij de zangvereniging

Gooi Visser uit Hollum is zeventig jaar lid van de zangvereniging. Namens het hoofdbestuur van de Koninklijke Christelijke Zangersbond kreeg hij een vergulde reversspeld opgeprikt.

Visser was 17 jaar toen hij in 1935 lid werd van de Hervormde Zangvereniging. Hollum had in die tijd drie zanggroepen. De Doopsgezinden, Hervormden en Gereformeerden hadden elk hun eigen vereniging. “Toen waren er ook twee korpsen. Dat is gelukkig niet meer zo”, zegt Visser. “Het gaat nu heel anders. Het is niet te vergelijken met vroeger. We gingen toen ook wel eens op reis, naar Ballum met paard en wagen.”

In de tijd dat hij zelf voorzitter van de zangclub was is het Interkerkelijk Zangkoor opgericht dat vandaag de dag nog zingt. Dat was in 1951. Het repertoire is gewijzigd, meent de zanger. Er worden wat minder kerkelijke liederen gezongen. Het koor zingt lichtere stukken en er is meer ritme gekomen. Visser vindt dat niet erg,“Je past je aan. Het is zoals het is”. Hij weet ook dat sommige koorleden de voorkeur geven aan de oude liedjes. “Maar we kunnen niet stilstaan”. Visser was 24 jaar voorzitter van het Interkerkelijk Zangkoor.

Tijdens de repetitie van 22 maart jl. werd hij door het koor werd toegezongen. Visser zong eindelijk weer eens mee. Hij is de laatste tijd niet goed bij stem. Al een week of tien krijgt hij er weinig zuivere klanken uit. Hij zingt de tenor partij. “Ik mocht vroeger graag zingen. Het klonk ook wel aardig”, zegt de eens welluidende tenorzanger. Een jaar of vijf geleden kreeg hij last van zijn longen. Zijn stem viel toen weg. Hij heeft er medicijnen voor, maar de stembanden laten het nog steeds af en toe afweten.

Visser heeft zolang hij op koor zit wel eerder huldigingen van koorleden meegemaakt die heel veel jaren lid waren geweest. Hij is tot nu toe de enige die het zeventig jaar heeft volgehouden. Zeventig jaar is een heel lange tijd. “Je komt zo langzamerhand tot de ontdekking dat je over de helft bent”.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *