Golfbaanclubhuis Ameland mag toch koken

HOLLUM – Het golfbaanclubhuis op Ameland mag de keukenactiviteiten uitbreiden. Dat is de uitkomst van een anderhalf jaar lange discussie over de restaurantfunctie op de golfbaan. De horecabeleidsregel wordt aangepast. Als de horeca past bij de hoofdactiviteit, dan mag het.

Het was de motie van CDA die uitkomst bood voor Hendrik Engels van Golfbaan d’Amelander Duinen. Voor restaurant Amjaad, het restaurant van Hans en Betty Visser dat zich aanvankelijk vestigde in het clubhuis, komt de beleidswijziging te laat.

Het clubhuis moet etenswaren kunnen aanbieden die passen bij de hoofdactiviteit, is het argument van Theo Faber (CDA). Hij springt op de bres voor de hongerige sporter. “Er wordt de golfer op Ameland minder geboden dan de golfer elders in Nederland.” De golfbaan van Ameland moet kunnen bieden wat gebruikelijk is in de Nederlandse golfwereld.

Tineke Hemminga, PvdA raadslid met horeca-ervaring, stemt tegen de verruiming van het beleid. De ondernemer legt de beperking zelf op, is haar mening. Volgens het horecabeleid mag er een snack gepresenteerd worden. Een snack kan een frikadel of gambaspiesje zijn. Wat de golfers wordt voorgezet hangt van de creativiteit van ondernemer af, meent Hemminga. “Hier hoeft het college zich niet over te buigen. De kok kan prima uit de voeten met de beleidsregel zoals die er nu ligt. Er valt zoveel onder snacks.” Jan Verbiest (VVD) neemt het op voor de keuken en de sporter: “Golfers moeten wel fatsoenlijk kunnen eten. Van een gambaspiesje word je niet zat.”

Algemeen Belang Ameland, VVD en CDA stemmen voor aanpassing van de beleidsregel. Samen vormen ze een meerderheid van zes in een raad van elf. Burgemeester Albert de Hoop is alles behalve blij met de aanpassing van het beleid. “De motie van het CDA zet de deur open naar volledige restaurantfunctie. Ik ben benieuwd hoe de horeca van Ameland hierop zal reageren.”

Tonnie Overdiep (PvdA) vraagt zich hardop af waar de gemeenteraad van Ameland eigenlijk mee bezig is: “Wij zitten hier wat te discussiëren over borrelhapjes!?”

Zijn fractiegenoot Tineke Hemminga vindt het schandalig hoe de huidige raad omgaat met het vastgestelde beleid. De gemeente heeft zich jarenlang ingespannen om beleidsregels te maken, stelt ze verontwaardigd, en trok daar veel geld voor uit. Ze besluit wrang: “Laten we al die moeite en dat geld besparen. Laten we ad hoc besluiten!”

>>> lees hier meer over de raadsvergadering van 26 april 2010

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *