Gevlekte gladde haai gered

PIETERBUREN – Woensdagavond is er een gestrande gevlekte gladde haai aangetroffen bij Hoek van Bant, Lauwersoog door medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen. In nauw overleg met Mark de Boer van Rotterdam Zoo is het dier weer terug naar zee geholpen.

Zorgcoördinator Michael Bakker Paiva van Zeehondencentrum Pieterburen heeft wel een heel bijzondere week: afgelopen zondag assisteerde hij bij de redding van een bruinvis en vandaag trof hij een gestrande gevlekte gladde haai aan. De medewerkers van het centrum waren afgegaan op een melding van een dode zeehond en troffen de haai in ondiep water aan in de Hoek van Bant, vlakbij Lauwersoog. Direct werd er overlegd met Mark de Boer van Rotterdam Zoo, omdat indien er tot opvang zou worden besloten de haai naar Rotterdam zou gaan.

Gelukkig ging het goed met het dier en met assistentie van bioloog Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen werd het dier in een bak water geholpen. Vervolgens is het dier in diep en rustig water vrijgelaten in de buurt van de haven van Lauwersoog.

Gevlekte gladde haaien hebben de status “kwetsbaar” in Nederlands water en worden weinig gezien in de Waddenzee. Des te bijzonder is deze vondst zo dicht bij de kust.

⇒ lees hier meer over de gevlekte gladde haai

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *