Zoektocht naar toekomstperspectieven voor het waddengebied

HARLINGEN – Vijftig jaar geleden voorkwamen burgers dat de overheid de Waddenzee drooglegde. De zee mocht blijven en werd nationaal, Europees en zelfs wereldwijd erkend natuurgebied. Hoewel het denken over de Waddenzee is veranderd, is het niet gelukt de natuur te versterken. Ook de openheid van het landschap is aangetast. Opnieuw is een kanteling van het denken nodig over de Waddenzee, vindt de Waddenvereniging. De Waddenzee is van iedereen, met z’n allen kunnen we zorgen dat het goed gaat met het enige natuurlijke Werelderfgoed van Nederland. Met de online campagne ‘Werelderfgoed moet beter – Jouw Idee voor de Waddenzee’ en speciale uitgave ‘Weerbare wadden’ van het tijdschrift Noorderbreedte wil de Waddenvereniging politici, ondernemers, waddenbewoners en –liefhebbers prikkelen met ideeën te komen hoe het beter kan.

Vanaf vandaag wordt het magazine verspreid onder abonnees en door de Waddenvereniging verstuurd naar alle waddengemeentes, waddenprovincies, het RCW, wadden-waterschappen en Tweede Kamerleden. De special is ook los te koop, onder andere via www.noorderbreedte.nl/winkel. Met een inspirerende mix inhoudelijke en lichtere artikelen wil de special de lezer in beweging krijgen. Kunnen we de natuurwaarden versterken en tegelijkertijd mensen ruimte bieden om de wadden te benutten? Hoe zorgen we voor een optimaal beheer van dit unieke Werelderfgoed? Met transitiespecialist Derk Loorbach speuren we naar kansen om de bewoners een prominentere rol te geven. Landschapsarchitect Adriaan Geuze kijkt mee naar de bebouwing aan de randen van de zee. Via de kwelders van China zingen we ons los van het strakke kostuum waarin we het waddenbestuur nu organiseren.

Tot 5 juni kan iedereen meedoen aan de wedstrijd Jouw idee voor de Waddenzee. Het publiek en een jury bepalen tijdens een spetterende finale in Leeuwarden wie de Award voor het Beste Waddenidee wint. Ideeën insturen, stemmen op een idee of opgeven voor de finaledag kan via de website www.jouwideevoordewaddenzee.nl De komende jaren wordt het beleid voor het waddengebied opnieuw vormgegeven. Alle ideeën worden in het najaar gebruikt om beleidsmakers en/of beheerders op te roepen werk te maken van een betere Waddenzee. “De kwaliteit van het natuurgebied is aangetast en schiet tekort”, stelt RoyalHaskoningDHV in haar rapport Evaluatie Structuurvisie derde nota Waddenzee (2015) al. Daar moet wat aan gebeuren.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *