Ger van Langen reageert op AVO-project van Teuben

NES – Directeur Wagenborg Passagiersdiensten, Ger van Langen, wil graag even reageren op de opmerkingen van Rudolf Teuben over de vaargeul problematiek en de vertragingen van de veerboot en de inrichting van het wachtlokaal bij Holwerd.

De opmerkingen van Teuben vindt Van Langen “erg stemmingmakend.”

Van Langen: “De huidige schepen zijn destijds ontwikkeld in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat en Gemeente Ameland. Ontworpen specifiek voor dit vaarwater en vervoersbehoefte. Speciale voortstuwing en met minimale diepgang. De voortstuwing is in samenwerking met de TU Delft en het maritieme onderzoeksbureau in Duisburg ontwikkeld en getest

Uitwisseling van schepen gebeurt met grote regelmaat en kan niet altijd vooraf geregeld worden doordat vertragingen optreden door het samenspel van verschillende factoren.

Afgelopen winter kwamen erg veel vertragingen voor, maar was het vervoer minimaal. Daarmee aangetoond dat het afhandelen van de vervoersstromen geen hoofdoorzaak is van de vertragingen en de afmetingen van de schepen evenmin.

Daarnaast heft een uitwisseling van schepen niet alle vertragingen op, maar kan een opgelopen vertraging voor die betreffende afvaart oplossen.

De structurele oplossing ligt in het verkorten van de (2km langer geworden) vaargeul en het op breedte en diepte brengen van de vaargeul volgens de internationale Pianc richtlijn.

De inrichting van de vertrekhal is tot stand gekomen na erg veel klachten dat wegbrengers en halers niet naar binnen konden (de wachtruimte bevond zich immers ná de controle) en ook geen gebruik konden maken van de toiletten. Met de beperkte mogelijkheden is er gekozen na overleg met o.a. klantenpanel voor deze oplossing.

Wagenborg Passagiersdiensten onderhoudt sinds 1919 de verbinding tussen Holwerd en Ameland en is op 18 april 2014 een concessie aangegaan voor de periode van 15 jaar. Wagenborg is samen met gemeente Ameland in gesprek met het Rijk om de problematiek rond de vaargeul op te lossen. Ook de Tweede Kamer kijkt hierbij mee. Gemeente Ameland staat zeker niet aan de zijlijn en is zeer actief. De heer Teuben zoekt de verkeerde weg om zijn ergernissen te uiten.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *