Geocaching Event op Ameland

HOLLUM – Zondagmiddag vond er een Geocaching Event plaats op Ameland. Liefhebbers van het schatzoeken met gps kwamen bijeen bij de vuurtoren en wisselden ervaringen uit. Nicole en Harald Reimer en Ingo en Silvia Opala organiseerden het event, dat op de website Geocaching.com werd aangekondigd. Nicole en Harald Reimer vormen samen met hun hond Luca Team Bl@cksheep en Ingo en Silvia Opala zoeken caches als Team Amelaender67.

De rage van Pokémon GO spelers is pas van begin juli van dit jaar, maar Geochaching is al 16 jaar aan de gang. De Geocachers lopen met een hand-gps door de natuur en zoeken caches, schatten. Door de manier van zoeken worden ze de laatste dagen vaak aangesproken als Pokémon GO-spelers. Ze kunnen er wel om lachen. De schatten die gezocht moeten worden zijn niet, zoals bij Pokémon GO virtueel, maar bestaan echt. Het zijn doorgaans waterdichte dozen die ergens in de natuur zijn verstopt. Er liggen voorwerpen in die door de Geocachers geruild kunnen worden en er ligt altijd een logboek bij dat door de Geocacher wordt ingevuld. Het logboek laat zien hoe vaak en wanneer de cache is gevonden en soms is dat een minuscuul logboekje dat in een kokertje zit van een centimeter hoog. Vaak zit het in een kokertje van een fotorolletje.

Team Bl@cksheep komt al vele jaren op Ameland en doet sinds 2013 op het eiland aan Geocaching. Nicole Reimer vertelt enthousiast over haar hobby. Zij en haar man beheren nu acht caches op Ameland. Ze overleggen daarbij met Staatsbosbeheer en andere terreinbeheerders, omdat ze wel volgens de regels en met toestemming willen handelen. En nooit wordt er gegraven of natuur verstoord. Er wordt ook nooit een spijker in een boom geslagen om een cache te bevestigen. Geocachers hebben respect voor de natuur en houden van de natuur. De speurtocht naar schatten is tegelijk een heerlijke natuurwandeling. “Het is een mooi alternatief voor hangen voor de televisie,” lacht Nicole Reimer, die intussen door al haar bezoeken aan Nederland een aardig mondje Nederlands praat. De caches die zij beheert op Ameland zijn ook allemaal in het Nederlands, want dat is een regel van het spel: de taal van het land waar de cache ligt wordt gebruikt in de schatkist. Dat is voor informatie, een puzzel of een opdracht.

Team Amelaender67 komt uit Frankfurt en daar in de omgeving beheren Ingo en Silvia Opala een serie caches die allemaal met Ameland van doen hebben. Er zitten plaatjes in van de vuurtoren, opdrachten over het paardengraf en informatie over de dorpen. Zo leren Geocachers uit Duitsland het eiland al spelende kennen. De Opala’s komen regelmatig naar Ameland om daar te spelen en nu organiseren ze er voor de eerste keer een paar Events. Rond de vuurtoren zouden zo’n 20 caches moeten liggen die met coördinaten gevonden kunnen worden. De coördinaten staan gepubliceerd op de Geocache-website. Daar is ook de wereldkaart te zien met alle caches van de wereld. Alleen de Noord- en Zuidpool zijn nog blanco, maar verder is de hele wereld bedekt met stippen. Op Ameland liggen er ettelijk, gele, groene en grijze, elk met een eigen betekenis. Het is een eenvoudige cache (tradional), een puzzel (mystery-cache) of een cache die bestaat uit verschillende locaties (multi-cache). En er staat één rode stip, bij de vuurtoren. Dat is het Geochaching Event. Het brengt een 16-tal mensen op de been en om half vier komt er nog een fietser aan, die vraagt of dit het Event is. Geocachers herkennen elkaar zoals Pokémon GO spelers elkaar herkennen. Het is een hobby voor de hele familie en met de natuur, zegt Ingo Opala.

Soms treffen de spelers een kapotte of leeggeroofde cache. “Dat zijn muggles die dat doen,” zegt Opala, onwetenden. Vervelend is het wel, want sommige caches zijn met veel zorg en moeite gemaakt. Zoals de bijzondere dobbelsteen, die ergens bij Hollum in de duinen lag. In die dobbelsteen zat een opdracht verwerkt en die moest er eerst uit gepuzzeld worden. Als zoiets kapot is gemaakt of gejat, dan hebben de beheerders wel even de smoor in. “Er is ook geld mee gemoeid,” zegt Nicole Reimer. Ze vindt het heel vervelend, maar laat zich er niet door ontmoedigen. Daarvoor is Geocaching te leuk. Ze speurt op alle locaties waar haar vakantie haar brengt en als het even kan steekt ze anderen aan met het Geocache-virus.

Op vrijdag 23 juli is er om 15.00 uur weer een Geocaching Event op Ameland. Deze keer is het bij de strandopgang Buren.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *