Gemiddelde decembertemperatuur dit jaar vergelijkbaar met Barcelona

WAGENINGEN – Dat december dit jaar verre van winters is verlopen zal weinig mensen zijn ontgaan. Maar nu is het wel heel extreem. Volgens MeteoGroup komt de gemiddelde maandtemperatuur namelijk uit op waarden die normaal zouden zijn voor een stad als Barcelona.

Als gevolg van de aanhoudende zuidwestelijke winden blijft de thermometer veel te hoge waarden voor de tijd van het jaar aangeven. MeteoGroup verwacht dat de gemiddelde temperatuur in De Bilt deze maand uiteindelijk rond 9,9°C uitkomt. Dat terwijl de norm met 3,7°C ruim zes graden (!) lager ligt. Dit zijn ongekend hoge waarden die passen in een stad als Barcelona, waar het langjarig decembergemiddelde 10,0°C is.

Forse aanscherping maandrecord

Het regent de laatste tijd warmterecords en ook de gemiddelde maandtemperatuur wordt op een spectaculaire manier verbeterd. Huidig recordhouder is december 1974 met in De Bilt destijds een decembertemperatuur van 7,3°C. Met de laatste verwachtingen wordt dit record dus ruim 2,5 graden aangescherpt, een unicum! Ter vergelijking, de normale maandtemperatuur van april is ‘slechts’ 9,2 graden. Dus december dit jaar zou je ook een vrij zachte aprilmaand kunnen noemen.

Einde nog niet in zicht

Oorzaken van de huidige warmte zijn de aanhoudende zuidelijke tot zuidwestelijke wind, de aanwezigheid van een sterk hogedrukgebied boven het zuiden van Europa en de hoge watertemperaturen in het zeegebied waar onze lucht vandaan komt. Voorlopig lijkt in deze situatie maar weinig te veranderen.

Bron: MeteoGroup

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *