“Gemeente ondemocratisch”

NES – Ondernemers in Nes tekenden een petitie voor het behoud van Galerie Philadelphia in het pand van het oude gemeentehuis. Gemeente Ameland wil het pand terug en startte een procedure om onderneemster Esther Nagtegael, die het gebouw huurt, eruit te krijgen.

Er is geen sprake van een huurachterstand op basis waarvan dit legitiem zou kunnen zijn. De enige argumenten die de gemeente, lees het college, opwerpt is dat ze teleurgesteld is in de wijze waarop de onderneming van Nagtegael gestalte heeft gekregen en dat ze het pand dringend zelf nodig heeft. Dat zou dan het kantoor en de ontvangstruimte van de Waddencampus moeten worden.

Petitie

Collega ondernemers in het centrum van Nes – in no time verzamelde Pim van Klink twintig handtekeningen – zijn het niet met de gemeente eens. Zij vinden dat Galerie Philadelphia een passende invulling is voor het pand en dat het een waardevolle aanvulling is voor het winkelbestand. “Het met veel moeite verworven sterke imago van Philadelphia als kunstgalerie moet worden gewaardeerd en versterkt,” menen de collega’s, waaronder Hotel de Jong, Warenhuis van den Brink en De Afslag. Zij beschouwen de plannen van de gemeente “zeker niet als een versterking van de infrastructuur van Nes.” De ondernemers roepen de gemeente op haar plannen te laten varen, zodat onderneemster Nagtegael de ruimte heeft haar marktpositie uit te bouwen.

Vragen voor college

Pim van Klink, partner van Jikke Klaassen van Warenhuis van den Brink, is er nog verontwaardigd over. Tijdens het uitlaten van de hond, eind vorig jaar, vernam hij van de stoute plannen van het college. En dat terwijl Ameland zich met haar Kunstmaand afficheert als kunstminnend eiland. “Dit moeten we niet laten gebeuren!” meende Van Klink en hij stelde een petitie op om de steun aan de galerie te laten blijken. Hij noemt de plannen van de gemeente vaag en zonder concrete invulling. “Er is een constructie bedacht om Esther eruit te jagen.” Het doel van de actie van Van Klink en de Nessemer ondernemers is ondermeer om de raadsleden vragen te laten stellen over de acties van het college van burgemeester en wethouders. Die vragen zijn in de raadscommissie van 30 maart gesteld, maar ze weerhouden het college er niet van haar eigen plan te trekken.

Achterkamertje

“Esther staat buiten de petitie,” maakt Van Klink heel duidelijk. Het is bedoeld als steun van de buurt in de civielrechtelijke procedure die nu loopt, zodat de rechter mee kan wegen dat de exercitie van het college geen steun van ondernemend Nes heeft.

Het lijkt wel een 19e eeuwse manier van doen, blijft Van Klink zich verbazen, waarbij in een achterkamertje wordt besloten wat er met dit beeldbepalende pand moet gebeuren. “Het is een ondemocratisch proces en een onwenselijke ontwikkeling.” De initiatiefnemer van de petitie sprak met alle raadsleden over de kwestie en hoorde dat ook zij het een rare zaak vinden. Voor Van Klink is wel duidelijk dat het democratisch proces op Ameland niet loopt. De coalitiefracties stellen zich serviel op en laten zich afschepen door een wethouder die nalaat hen te informeren, zegt de perplexe petitie-indiener. Het college claimt het mandaat in deze kwestie en daarmee lijkt de kous af. “De raad moet zich realiseren dat zij de hoogste macht in de gemeente vertegenwoordigt!” De galerie is onderdeel van het economisch hart van Nes. “Deze burgemeester is bezig om het winkelbestand uit te hollen.” Hij zou juist het democratisch proces moeten steunen, zegt de parttime Nessemer tot slot.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *