Gemeente negatief over plannen WPD

BALLUM – Gemeente Ameland reageert negatief op de plannen omtrent de dienstregeling die Wagenborg Passagiersdiensten (WPD) in het nieuwe jaar wil uitvoeren. Tot verbazing van de gemeente wil WPD in 2024 toch weer elk uur van en naar Ameland gaan varen. Sinds 1 augustus 2023 is dat om de vijf kwartier en dat is de punctualiteit van de afvaarten ten goede gekomen. De gemeente hecht aan een betrouwbare, voorspelbare en betaalbare dienstregeling, die op tijd kenbaar wordt gemaakt en niet telkens wijzigt. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan daarvan worden afgeweken. De vele wijzigingen in de dienstregeling hebben tot grote onduidelijkheid, schade en overlast geleid. Busdiensten sloten niet meer aan, reserveringen werden geannuleerd of verschoven en er kon een periode niet geboekt worden. Het college van Ameland vindt dat WPD dit beter moet regelen. 

Gemeente Ameland wil een 'ordentelijk proces’ als het gaat om de veerdienstregeling. Zo’n proces is er nu niet, schrijft het college van burgemeester en wethouders van Ameland in een brief aan directeur WPD Ger van Langen, als reactie op het plannen van WPD. In het Concept Vervoerplan 2024 staat ook dat personen en fietsers in 2024 moeten gaan reserveren. Het college ziet dit niet direct als nodig, maar ziet ook voordelen. WPD moet het dan wel goed regelen en hier uitstekend over communiceren, zodat passagiers op tijd informatie over vertragingen ontvangen. WPD moet omboeken gemakkelijk en snel mogelijk maken, vindt Ameland. Daarnaast moet er aan boord altijd voldoende ruimte zijn voor eilanders.

WPD wil in 2024 een architectenbureau opdracht geven tot het tekenen van een nieuwe vloot. De vervoersconcessie loopt tot 2029 en de rederij hoopt met het traject ‘Natuurlijk Bereikbaar’ nog jaren door te kunnen varen. Niet het ‘Natuurlijk Bereikbaar' van WPD, maar het door Rijkswaterstaat uitgezette Vervolgonderzoek Bereikbaarheid Ameland (VBA) 2030 bepaalt het nieuwe vervoersconcept, stelt de gemeente. Het delen van relevante informatie met mogelijke nieuwe aanbieders hoort hier wat de gemeente betreft bij. 

lees hier over Amelander Veerdienst

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 807

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *