Geld Waddenfonds voor educatie walvisvaart

REGIO – Het Waddenfonds geeft subsidies voor herstel en inrichting van het kerkeiland in het Groningse Spijk, de aanleg van een voedseltuin op Terschelling en voor een educatief programma over de walvisvaart. Het betreft hier bijdrages uit de subsidieregeling Budget Lokale Innovaties (BLI) van het Waddenfonds, bestemd voor kleinschalige projecten. Er wordt in totaal € 121.590,- beschikbaar gesteld.

In Spijk wordt het kerkeiland rond de Andreaskerk opgeknapt en heringericht. Er komen slingerpaden, informatie over het verleden en het heden, een nieuwe brug en bankjes. Het kerkeiland, omgeven door een gracht, behoort tot het landschappelijk erfgoed van het wierdengebied. Door nieuwe beplanting wordt de biodiversiteit verbeterd en bewoners, maar ook toeristen en recreanten, krijgen er een nieuw verblijfsmogelijkheid en wandelgebied bij. Door de opknapbeurt wordt de leefbaarheid van Spijk versterkt. De totale kosten van het project zijn € 192.113,-, waarvan het Waddenfonds € 50.000,- bijdraagt.

Op Terschelling wordt een voedselgaard aangelegd bij de huidige bestaande zelfpluktuin. Deze voedselgaard vergroot de biodiversiteit en kan een nieuwe toeristische trekker worden. De opzet is dat er jaarrond wordt geproduceerd, waarbij er kennis wordt opgedaan met deze vorm van tuinbouw op een eiland. De opgedane kennis wordt verspreid via het onderwijs en de Agroforestry afdeling van Wageningen University & Research. Er worden diverse waddenproducten verbouwd en verwerkt, deze worden verkocht aan toeristen, bewoners en eilander horeca.

Het voedselbos is voor iedereen toegankelijk. Aan het project is een educatief programma gekoppeld in samenwerking met basisscholen. Een belangrijke rol is er voor vrijwilligers. Eilanders die hun eigen moestuin niet meer kunnen onderhouden worden bij de tuinbouw betrokken en doen zo weer nieuwe contacten op. Bij de tuin komt een loods waar de producten worden opgeslagen en verwerkt. Het Waddenfonds subsidieert het project, dat € 298.480, – kost, met € 50.000, -.

De nu omstreden walvisvaart maakt deel uit van het culturele erfgoed van het Waddengebied. In de tentoonstelling De Traanjagers in de Theaterkerk in Nes (gemeente Noardeast-Fryslân) worden verhalen van noordelijke walvisjagers verteld en voorwerpen getoond. Bij de expositie horen diverse activiteiten en een educatief programma voor basisscholen in Noordoost-Friesland. Dat omvat onder meer een speurtocht.

Ook wordt een walvisvaarderscafé opgezet en een “walvis”route langs kunstobjecten. Het project draagt bij aan het levend houden van verhalen en ervaringen van voormalige walvisvaarders in de regio. Bovendien versterken culturele activiteiten de sociale samenhang. Het Waddenfonds financiert de programma’s rondom De Traanjagers met € 21.590, -. De totale kosten van het project zijn € 63.700, -.

 

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 811

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *