Gefilmd: extreem voorbeeld van plastic in vogelmaag

DEN HELDER – Meer dan negen van de tien magen van noordse stormvogels uit het Noordzeegebied bevatten wel iets van plastic. Vaak zijn dat kleinere, niet direct opvallende stukjes tussen de overige maaginhoud. Maar soms valt het plastic direct op. Studente Anastasia O’Donoghue doet bij Wageningen Marine Research in Den Helder een onderzoek naar plastics in magen van vissen, maar ze helpt ook graag mee met ander plasticonderzoek. Bij het snijden van enkele magen van stormvogels van de Schotse Shetlandeilanden was er ineens zo’n maag waarin het plastic onmiddellijk opviel. Met haar mobiele telefoon maakte Anastasia direct een kort filmpje en wat foto’s.

Twee magen

Stormvogels hebben eigenlijk twee opeenvolgende magen. Eerst een grote kliermaag waarin we minder vaak plastic vinden. En dan een kleine gespierde maag waarin hardere prooiresten (en plastics) langzaam worden fijngemalen totdat ze de darm in kunnen. Bij deze vogel was direct duidelijk dat de spiermaag al vol zat en zich daardoor veel grove stukken plastic in de kliermaag hadden opgehoopt.

Bron: Nature Today 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *