Geen wijziging in uitslag Ameland

BALLUM – Op het hoofdstembureau in het gemeentehuis in Ballum maakte burgemeester Albert de Hoop vanmorgen iets na 10.00 uur de officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend. De uitslag wijkt niet af van de voorlopige, ondanks een bezwaar van stemmer Piet IJnsen, voorman van Algemeen Belang Ameland.

IJnsen maakte bezwaar tegen de wijze waarop twee op het stembureau Nes ongeldig verklaarde stemmen alsnog geldig zijn verklaard. Hij vraagt de wijziging terug te draaien dan wel hertelling.

Edward de Jong, lid van het hoofdstembureau en jurist, schetst het verloop van de gebeurtenissen en verklaart dat de wet geen mogelijkheden biedt voor hertelling.

Op de avond van de verkiezingen is de verzegelde envelop en het niet volledig ingevulde en niet door de voorzitter van het stembureau Nes, Dirk Brouwer, ondertekende proces-verbaal op een bureau van het hoofdstembureau beland. Daar waren ambtenaren bezig met het invoeren van de gegevens van de drie stembureaus van Hollum, Ballum en Buren. Nes was de laatste. De verzegelde envelop is door de leden van het stembureau Nes zelf geopend. Een van de ambtenaren ontdekte dat de papieren niet in orde waren en riep de leden van stembureau Nes bijeen. Daarop hebben Dirk Brouwer, Irma Marinus en Bert Cordes de envelop heropend, de twee ongeldige stemmen eruit gehaald, daar opnieuw over gediscussieerd en vervolgens besloten dat ze toch geldig waren. Pas daarna is het proces-verbaal gecompleteerd en door Brouwer ondertekend.

De Jong schetst dat volgens de Kieswet hertelling alleen mogelijk is bij ernstig vermoeden dat het van invloed is op de zetelverdeling. Dat is met die ene stem niet het geval. De telling is correct, weliswaar met een tussenstap, afgehandeld, meent De Jong. IJnsen laat het er niet bij zitten.

Alle leden van het hoofdstembureau (Pedro Kooiker, Edward de Jong, Albert de Hoop, Jolanda Kooiker en Eric Smit) zijn het daar over eens waarna voorzitter Albert de Hoop de stemming geldig verklaart.

De burgemeester ontbood na afloop van de zitting de twee lijsttrekkers van de winnende partijen, Piet IJnsen en Will Bakema, bij zich op de kamer. De Hoop heeft de twee mannen aangeraden om met elkaar in gesprek te gaan over de coalitievorming.

>>> de uitslag

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *