Geen vergrendeling Waddeneilanden

HOLLUM – Verschillende landen zijn geheel vergrendeld om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo hebben Italië en Frankrijk een lockdown ingesteld. Op de verschillende Waddeneilanden zijn bewegingen gaande van groepen, politiek of actie, om ook de Waddeneilanden af te sluiten, op slot te zetten. Op Texel klinkt de roep van zelfgekozen isolement, op Terschelling is een beweging die een lockdown voorstaat en op Ameland is het 'Op slot!' ook hier en daar te horen.

De burgemeesters van de samenwerkende Waddeneilanden willen zover niet gaan. Zij brengen nu naar buiten dat het niet de meest ideale tijd is om de Wadden te bezoeken. De vijf burgmeesters van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog trekken eendrachtig op. Ze roepen de gasten op nu vooral thuis te blijven om de risico's voor eilandbewoners zoveel mogelijk te beperken en de medische voorzieningen op de eilanden niet op de proef te stellen.

Ook premier Rutte staat geen lockdown voor. Op basis van deskundige adviezen kiest hij ervoor om in afwachting van een vaccin of medicijn de verspreiding van het virus af te remmen en tegelijkertijd gecontroleerd groepsimmuniteit op te bouwen. 

Zouden de Waddeneilanden in een lockdownpositie nu geen corona binnenhalen, dan zullen ze dat bij een volgende golf – de golven zullen vanaf nu blijven komen – dubbel en dwars voor de kiezen krijgen.

"Op de Waddeneilanden is officieel nog geen besmetting van het coronavirus geconstateerd, de eilandbewoners willen dat graag zou houden." Dat zegt Berend J. Hazenberg van Uitgeverij Het Wad Vlieland. Hij stuurt een bericht waarin hij pleit voor een lockdown. Hazenberg wil dat de lokale eilander politiek, eventueel samen met de huisartsen, de handen ineenslaat om die afgrendeling te bewerkstellligen. Hij gaat daarme in tegen de maatregelen die Rutte en zijn ministers hebben afgekondigd en ook in tegen de visie van de vijf eilandburgemeesters. 

Hazenberg wil meer dan de limiet op het aantal reizigers, zoals de veerdiensten hebben ingesteld. "Politieke partij 'Samen Terschelling' wil een stop op het toerisme om ouderen op eiland te beschermen," zegt hij, en "Hun burgemeester heeft gisteren een oproep gedaan om het aantal gasten te verminderen. Dit heeft geresulteerd, in samenspraak met de andere eilandburgemeesters, het RIVM en de rederijen, dat de capaciteit van de veerboten is gereduceerd tot 1/3 van het toegestane aantal passagiers.

Maar deze 'beperkte' capaciteit kan in combinatie met meerdere veerboten en afvaarten, nog steeds een stroom van duizenden toeristen per eiland teweegbrengen. De huisartsen van Texel deden vanmorgen een dringende oproep om niet naar het eiland te komen."

De burgemeesters kozen ook voor een dringende oproep om niet naar de eilanden te komen en besloten daarmee in lijn met de landelijke maatregelen.

lees hier over de maatregelen van Wagenborg

lees hier de verklaring van de vijf Waddenburgemeesters

lees hier de toespraak van Minister President Rutte van 16 maart 2020

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *