Geen strandopruimactie vandaag

Geplaatst op: 09 januari 2019 - Categorie: Duurzaam & Milieu

HOLLUM - Er wordt vandaag geen strandopruimactie georganiseerd. Dat meldt gemeente Ameland. De storm van gisteren heeft zijn gebruikelijke sporen nagelaten. Er is duinafslag, maar verder ligt het strand er tamelijk schoon bij. Er is geen extra rommel uit de containers aangespoeld. De gemeente houdt vrijwilligers op de hoogte via onder meer haar twitterkanaal @AmelandGemeente, via Facebook en website.

Voor wie toch naar het strand is gegaan om op te ruimen is er altijd wel iets te doen. Er ligt genoeg plastic en ook piepschuim en ander materiaal om op te ruimen. Te jutten valt er weinig.

De duinen aan de noordzijde van het eiland zien er droevig uit. Het zijn metershoge zandkliffen geworden en Ameland is iets smaller dan het was. Ook de oude NAM locatie, ter hoogte van paal 3 , heeft het voor de kiezen gekregen. De brokstukken van de noordrand van de boorlocatie liggen op het strand. Brokken beton, stukken ijzer, leidingen, pijpjes en betonnen bakken liggen naast de leeggezogen zandzakken.
De duindoorbraak naast de NAM locatie is na de storm en springvloed een nog grotere duindoorbraak geworden en de Lange Dunen hebben weer een flinke pets zout water gekregen.

Op het terrein van de NAM locatie wordt woensdag 9 januari met man en macht gewerkt aan de rest van de sanering. Ook is er een bedrijf aanwezig dat bodemonderzoek doet. De bodem van het terrein is verontreinigd met diesel en barium en een deel van de vuile grond is in zee terecht gekomen. De NAM gaat de nooddijk van big bags herstellen, schrijft het bedrijf op haar website. Voor maart 2019 is de locatie opgeruimd.

Ameland Vandaag maakte een filmpje over de situatie van woensdag 9 januari - gaat vanmorgen in première - hou het YouTube account Ameland Vandaag in de gaten

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?