Geen Oostvaardersplassen: misschien wel Vrijstaat

HOLLUM – In de Elsevier nummer 10 staat een artikel over de vaargeulproblematiek naar Ameland. Burgemeester Albert de Hoop doet er enkele leuke uitspraken in.

Elsevier: ‘De burgemeester van Ameland is het lachen wel vergaan. In de kale wachtruimte zit hij op een houten bankje. Albert de Hoop (57, D66) is tien jaar burgemeester van Ameland en in die tien jaar heeft hij het veer er alleen maar langer over zien doen. Vertraging is regel, geen uitzondering.’

“Vroeger”, zegt de burgemeester, “had je hier hoge banken en diepe geulen, het water moest ergens doorheen. Nu is de stroomsnelheid lager, waardoor de vaargeul minder diep is.”

De Hoop is nog narrig om het antwoord van toenmalig staatssecretaris Tineke Huizinga (ChristenUnie), die over de vaargeul zei: “Ach meneer de burgemeester, voor die mensen die hier op vakantie gaan, is een half uurtje langer varen echt niet zo erg.”

Dat is zo’n beetje de houding het Rijk en daar wordt De Hoop niet vrolijk van.

De vertragingen komen door de vaargeul en door niets anders, weet De Hoop. “De geul slibt dicht en moet vaker worden gebaggerd om bevaarbaar te blijven. Rijkswaterstaat vertikt dat. Zij geven de natuur de voorkeur boven de bereikbaarheid van het eiland. Dan kun je van Ameland beter een openbaar natuurgebied maken en de inwoners verplaatsen. Maar dit zijn de Oostvaardersplassen niet!"

Het ligt niet aan Wagenborg, zegt de burgemeester nog. Het is Rijkswaterstaat die niet meedenkt. “Rijkswaterstaat verhindert een fatsoenlijke waterweg naar ons eiland. Misschien moet ik hier maar een vrijstaat uitroepen. Als we toch op onszelf zijn aangewezen…”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *