Wegwerkzaamheden tussen Ballum en Nes

BALLUM – De gemeente Ameland hervat de werkzaamheden van de reconstructie van de Verbindingsweg, de Achterdijken en de Bureweg vanaf de tweede week van maart. Het betreft delen van de wegen tussen de Ballumerbocht en de rotonde bij de VVV in Nes.

Deze wegen zijn ongeveer 30 jaar geleden aangelegd of opgeknapt en zijn ondertussen aan groot onderhoud toe. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van drie duikers onder de Verbindingsweg, het repareren van het asfalt, het aanbrengen van een asfaltdeklaag en het afwerken van de weg.

De uitvoering van de werkzaamheden vindt in verschillende fasen plaats wel wat overlast op verschillende plekken veroorzaken. 

Wat staat er te gebeuren?

Vervangen duikers

Vanaf 7 maart starten de eerste werkzaamheden. Tijdens het vervangen van de duikers zetten verkeersregelaars plaatselijk één rijstrook af. Dit zal enige vertraging voor u veroorzaken, maar u kunt wel gebruik van de weg maken. De duikers gaan door onder het fietspad, dat betekent dat fietsers af dienen te stappen en te voet langs de werkzaamheden gaan.

Repareren asfalt

Vanaf 14 maart beginnen de asfaltwerkzaamheden. Dit deel is in twee kleinere delen geknipt:

  • Verbindingsweg: Ballumerbocht tot Nes
  • Achterdijken: Ballumerweg tot de rotonde bij de VVV
  • Verbindingsweg: Ballumerbocht tot Nes

Dit traject wordt verdeeld in zes wegdelen van 500 meter. Aan het eerste, derde en vijfde wegdeel wordt gelijktijdig gewerkt. Deze wegdelen worden over de gehele breedte afgesloten. Het autoverkeer wordt, met behulp van verkeerslichten, in één rijrichting over het fietspad langs deze 500 meter geleid. Tussen deze wegdelen is er verkeer in twee richtingen mogelijk. Aansluitend volgen de tweede, vierde en zesde wegdelen.

Op dit traject geldt een maximum snelheid van 30 km per uur. De verkeerslichten zorgen voor een “groene golf” (zie de groene streep pop bijgevoegde tekening), om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Hou wel rekening met een iets langere reistijd.

Om de veiligheid te waarborgen wordt het fietspad tussen Nes en Ballum voor fietsers afgesloten. Alternatieve fietsroutes voor deze periode zijn de onderhoudsweg aan de binnenkant van de dijk vanaf de veerdam tot de Ballumerbocht en het fietspad door de duinen.

Achterdijken: Ballumerweg tot de rotonde VVV

De Achterdijken wordt tijdens de werkzaamheden afgesloten voor doorgaand verkeer. Al het verkeer vanuit Buren en vanaf de veerdam (ook het fietsverkeer) wordt omgeleid vanaf de rotonde bij de VVV, over de Reeweg, Torenstraat en Ballumerweg. Het verkeer richting strand Nes kan vanaf de Torenstraat de Strandweg op. Vanaf Ballum wordt het verkeer omgeleid via de Ballumerweg, Rixt van Doniastraat en Reeweg.

Omleidingsroute door Nes

Het bestemmingsverkeer voor de bedrijventerreinen aan de Achterdijken kan langs de Achterdijken. Wel zal dit verkeer overlast ondervinden van de werkzaamheden. De aannemer stemt dit met de betrokkenen af.

Het gehele traject vanaf de Ballumerbocht tot de rotonde VVV is in het paasweekeinde open voor al het verkeer, voor de hoofdrijbaan geldt er dan echter nog wel een maximum snelheid van 30 km per uur.

Aanbrengen asfaltdeklaag

In de week van 29 maart, na Pasen, wordt de asfaltdeklaag aangebracht. Het aanbrengen van de asfaltdeklaag moet in één keer. Om de overlast te beperken, zullen deze werkzaamheden ’s nachts in drie nachten worden uitgevoerd. Het gehele traject is vanaf circa 21.30 uur, nadat de laatste boot is aangekomen, tot 02:00 uur afgesloten voor al het verkeer. Alleen voor de hulpdiensten geldt een uitzondering.

Afwerken weg

Na het aanbrengen van de deklaag wordt de weg in drie weken verder afgewerkt. In deze periode vinden er dezelfde omleidingen plaats als bij de reparatiewerkzaamheden van het asfalt. Het fietspad tussen de Ballumerbocht en Nes is ook dan volledig afgesloten voor fietsers. Alternatief voor dit traject is het fietspad door de duinen. Op vertoon van uw WPD-bootpas kunt u tussen Nes, Ballum en Hollum gratis gebruik maken van de Arriva-bussen die ieder uur rijden volgens de dienstregeling. De dienstregeling vindt u op www.arriva.nl.

Voor de meivakantie zijn alle werkzaamheden tussen de Ballumerbocht en rotonde VVV Nes afgerond. Het traject is dan weer open voor al het verkeer. Aansluitend starten de werkzaamheden aan de weg richting Buren. Daarover later meer.

Klik op de foto hieronder om de planning te zien.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *