Geen nieuwe boortorens op Ameland

BALLUM – “Nu de NAM besloten heeft minder gas uit het Slochteren-veld te halen zal er meer gas gewonnen worden uit andere velden. Weet het college ook dat dit misschien geldt voor Amelander velden?” Tonnie Overdiep (PvdA) stelde de vraag tijdens de raadscommissievergadering van maandagavond 2 februari. Het college moest het antwoord schuldig blijven en zet de vraag uit bij de NAM.

Willem Rogge, medewerker external affairs bij de NAM legt uit dat er geen link bestaat tussen de werkzaamheden op Ameland en de gebeurtenissen in Groningen. De werkzaamheden die momenteel op het Oerd worden verricht zijn onderhoudswerkzaamheden die er voor gaan zorgen dat de put beter gaat produceren. Dat past in het Nederlandse kleine velden beleid, dat voorschrift dat de kleine velden zo goed mogelijk geëxploiteerd moeten worden. De tijdelijke toren op het Oerd is half maart volgens afspraak weer weg. De werkzaamheden daar gaan voorspoedig, meldt Rogge en staan los van de recente besluiten omtrent de gaskraan die bij Loppersum dichter wordt gedraaid.

In 2015-2016 komt er nog een tijdelijk installatie op het bestaande onbemande platform voor de kust van Ameland. Vanuit die put wordt het Ameland gasveld aangeboord, dat na het Groningen-veld het grootste van Nederland is en toch onder de het ‘kleine velden beleid’ valt.

De plannen uit 2009 van drie nieuwe boortorens – een bij de Ballumerbocht, Nes-noord en bij Buren – liggen nog steeds onderin de la, verzekert Rogge. “Er zullen geen nieuwe boortorens komen.”

⇒ lees hier meer over Aardgaswinning in Nederland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *