Geen decemberpauze voor Ameland

BALLUM – Er komt vooralsnog geen evenementenpauze in december voor evenementen die van buiten het eiland worden georganiseerd. Jeroen de Jong van het CDA had dat graag gezien en daarom diende zijn fractie tijdens de raadsvergadering van maandagavond een motie in. Voor alle aanwezige raadsfracties was die motie een stap te ver, ook al nemen de raadsleden allemaal steeds vaker het begrip ‘leefbaarheid’ in de mond. Ameland moet wel leefbaar blijven, niet onder de voet worden gelopen of kaal worden gereden. “Het draagvlak zakt weg,” zegt Jeroen de Jong. Door de vele activiteiten staat de leefbaarheid onder druk. “We missen een moment in het jaar om eigen dingen te doen.”

Dirk Metz van AmelandEén gelooft daar niet zo in. De Adventurerun – dat is het evenement dat extern wordt georganiseerd in december – draait al 18 jaar mee op het eiland. Moet daar dan zomaar een einde aan komen? Wat Metz betreft niet. “Het is een stuk seizoensverlenging en dat vonden we tot voor kort zeer prettig. Het eiland is erbij gebaat. Wij zijn voor seizoensverlenging.” Jeppe Groenewold van de VVD is het deels met het CDA eens, maar een decemberpauze gaat hem toch te ver. Groenewold wil wat inperken. “In z’n algemeenheid wordt het wel te druk met al die evenementen.” Zo kijkt Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland er ook tegenaan, maar om nou één evenement van de kalender te vegen, daar wil ook hij niet aan.

“Het meer is nooit vol,” probeert Jeroen de Jong nog, en “We hebben verantwoordelijkheid voor onze eigen inwoners.” Hij zag in het weekend van de Adventurerun Amelander jagers botsen met het hardloopevenement. “Eilanders willen zelf dingen doen zonder in de verdrukking te komen. Wat is er mis om eens op de pauzeknop te drukken!”

De Jong raakte een gevoelige snaar, want uit diverse hoeken van de raadstafel kwamen opmerkingen over leefbaarheid die beschermd moet worden. “De druk is er, daar moeten we niet aan voorbijgaan”, zegt William de Jong van AmelandEén. “Wat kunnen we met elkaar op het eilandje aan?” Over die vraag gaat de raad zich in het voorjaar buigen als de evaluatie van het evenementenbeleid ter tafel komt. Dat was toch al de bedoeling.

Burgemeester Leo Pieter Stoel ontraadde de motie van CDA-De Jong. Er is geen sprake van dat evenementen in december strijdig zijn met tradities, meent de voorzitter van de raad. “We moeten opletten dat we niet gaan discrimineren!” In december zal het nooit meer echt rustig worden, zegt Stoel tot slot. “Kerst krijgen we heus niet uit december. Dat zal bezoekers trekken.”

De motie van het CDA werd met 9 tegen 1 verworpen. Irma Marinus van Sociale Fractie Ameland was niet aanwezig.

lees hier 20-12-2021 –  CDA Ameland: evenementenpauze in december

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *