Geel Wit heeft nieuw kurk

BUREN – Het kunstgrasvoetbalveld van Geel Wit heeft donderdag 3 december nieuwe kurkkorrels gekregen. Het is een extra kostenpost voor de gemeente van bijna 30.000 euro.

Vier jaar geleden is voor kurk-infill gekozen vanwege de discussie over gezondheidsrisico's van rubber granulaat. Die discussie liep destijds in het hele land hoog op. “Hoewel het RIVM inderdaad concludeerde en concludeert dat rubber-infill geen onoverkomelijke gezondheidsrisico's met zich meebrengt, kan ook gesignaleerd worden dat de maatschappelijke discussie daarover nog niet geheel is geluwd,” laat de gemeente weten als antwoord op de vragen die Han van Heerde (Ameland’82) tijdens de raadsvergadering van 23 november stelde.

Toen Ameland koos voor kurk was het duidelijk dat dit hogere kosten met zich meebracht dan wanneer voor rubber was gekozen. Kurkkorrels slijten sneller dan de rubber variant. Dat kan voor zowel college als raad geen verrassing zijn, schrijft de gemeente. En een kunstgrasveld heeft nu eenmaal een vulling in de vorm van korrels nodig.

Hoe zit het eigenlijk met de garantie van de leverancier, wilde Van Heerde weten. Gemeente in antwoord: “Leveranciers geven uiteraard geen garantie voor normale slijtage. Kurk is een natuurproduct dat onderhevig is een weersinvloeden en natuurlijk bespeling. Door deze beide factoren vergruist en composteert kurk. Dit heeft tot resultaat dat de kurk laagdikte vermindert er onderhoud, lees aanvulling van kurk moet plaatsvinden. Rubber vergruist en composteert niet en heeft dus een langere levensduur.”

Een kurklaag zou 5 tot 6 jaar mee moeten kunnen, heeft Van Heerde uitgezocht. Waarom is dit op Ameland dan maar 4 jaar? Moet het dan in 2024 weer? “Het vervangen van de kurklaag is niet aan de orde,” zegt de gemeente in haar schriftelijke beantwoording. “Over het gehele veld moet de kurk laagdikte weer op orde worden gebracht. In ons geval gaat het over het aanbrengen van ca 1 cm nieuw kurk. Over enkele jaren zal met grote waarschijnlijkheid wederom aanvulling van kurk om eerder genoemde redenen noodzakelijk zijn. Het is verstandig hiervoor financiële ruimte in de begroting op te nemen. Op de planning van het college staat een onderhoudsplan voor sportvoorzieningen op te stellen, daarin zal dit worden meegenomen.” Het gaat dus niet om vervanging maar om aanvulling en daar kan de gemeente maar beter geld voor opzij zetten.

Is er dan geen vervangend middel? Dat wil Van Heerde ook nog weten. Gemeentelijk antwoord: “Bij het nu geplande onderhoud gaat het om het aanvullen van de bestaande kurk-infill. Aanvullen kan alleen met kurk, mengen van het oude kurk met nieuw rubber is geen optie. Hoewel theoretisch na verwijdering van alle kurk denkbaar is om rubber-infill toe te passen, worden toch ook dan complicaties voorzien. De pool lengte van een kurkmat is namelijk langer. Kurk is lichter waardoor er meer kurk op moet om voldoende gewicht te hebben om de mat op z’n plaats te houden. Door deze pool lengte zou in ons geval ook weer veel meer rubber nodig zijn om de juiste graslengte over te houden. Het is de vraag of het dan niet hetzelfde zou kosten, bovendien is denkbaar dat er toch een gezondheidsdiscussie op gang komt (en inmiddels zijn er ook discussies over milieubelasting van rubber). Op dit moment heeft het veld ongeveer een kwart van de levensduur bereikt, bij eventuele vernieuwing in de toekomst zal uiteraard wel weer een integrale afweging moeten worden gemaakt. Op dit moment kiest college voor de ingezette lijn met kurk-infill.”

⇒ lees hier Kunstgrasveld Geel Wit moet nieuwe kurkkorrels

tik Kunstgras in bij ZOEKEN om te lezen hoe het eerder in de gemeenteraad aan de orde is gesteld

⇒ lees hier om meer over Kunstgrasvelden te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *