Geartsje Pols – Dit nooit weer!

GORREDIJK – Op 10 april 2020 verschijnt het boek Dit nooit weer! van Geartsje Pols, waarin zij van ruim twintig mensen de persoonlijke oorlogs- en bevrijdingsverhalen optekent. In 2020 viert Nederland vijfenzeventig jaar bevrijding van de Duitse bezetting. De groep mensen die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. 

Ze tekent verhalen op over de wijze waarop gezinnen uiteen werden gescheurd, de honger, de angst, de ontberingen in strafkampen. En ook de verhalen van kinderen waarvan de ouders lid waren van de NSB, en de gevolgen die dat had voor hun verdere leven. Uit de verhalen komt ook dankbaarheid naar voren, bijvoorbeeld van kinderen uit de Randstad die tijdens de Hongerwinter in Friesland verbleven. 

Geartsje Pols (26) omschrijft zichzelf als een ‘twintiger’ die niet zomaar een paar verhalen schrijft, maar recht vanuit haar hart een bijzonder boek heeft gemaakt. Samen met ouderen, maar ook voor jongeren van nu. Als HBO-studente aan de NHL Stenden Hogeschool begon ze met het optekenen van getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze reisde door heel Nederland om de bijzondere en indrukwekkende verhalen vast te leggen die ouderen haar vijfenzeventig jaar na dato vertelden. 

“Ik ben van mening dat de verhalen van de vele onschuldige personen die de Tweede Wereldoorlog overleefden en het nog kunnen vertellen niet verloren mogen gaan.” Haar zoektocht ging onder andere langs Kamp Amersfoort, het Kazemattenmuseum en het Militair Mobiel Depot en resulteerde in dit boek dat een duidelijke boodschap met zich meedraagt: ‘Dit nooit weer!’ 

Geartsje Pols – Dit nooit weer! – Wie vertelt het als ik er niet meer ben? 

ISBN 978 90 5615 628 2 | paperback | 144 pagina’s | geïllustreerd | € 15,- 

Verkrijgbaar bij de boekhandel en via www.bornmeer.nl

⇒ Adverteer ook op PA en maak gebruik van de coronakorting – bedrijf helpt bedrijf.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *