Garage Theo Faber

Een anoniem Hollumer interview talent in gesprek met Theo Faber onder de titel
Ondernemersprofiel
Om meteen maar met de deur in huis te vallen, er zijn de laatste tijd nogal wat uitverkoop-acties en er zijn geruchten dat het bedrijf te koop zou staan. Wanneer stop je er mee?
Dit zijn direct al meerdere vragen in één, zullen we beginnen met de eerste? Afgelopen zomer hebben we bij de Bouw- en Tuinmarkt het tuinhout met een te lage omloopsnelheid met korting verkocht. Wat ons betreft was deze actie zeer succesvol, veel bestaande maar ook veel nieuwe klanten hebben gebruik gemaakt van deze actie. Nu is er weer plaats voor nieuw tuinhout.
Het succes smaakte naar meer?
Nou, het zet je in ieder geval aan het denken. In de winkel moest eigenlijk ook ruimte komen voor de nieuwe producten van de voorjaarsfolder 2006. We hebben dit toepasselijk Seizoensuitverkoop genoemd. Ruim vierhonderd artikelen zijn twintig, veertig of zestig procent afgeprijsd. De actie duurde drie dagen, waarbij we ook langer open waren. We hebben deze dagen goed verkocht, dus wij zijn zeer tevreden.
Volgend jaar weer?
Goed mogelijk.
En dan direct ook nog een onderhoudsactie voor tuinmachines er achteraan, is dit niet teveel van het goede?
Nee, dat valt wel mee, dat moet je los zien. Het valt toevallig in dezelfde periode. Het probleem is bij ons dat mensen de machine vaak brengen als ze hem weer nodig hebben, in het voorjaar. Dit is voor ons een drukke periode. Als ondernemer moet je dan wel eens wat bedenken om een betere spreiding van het werk te krijgen. Zodoende een onderhoudsactie. We halen en brengen de machine. Bovendien kan de klant een bon inleveren voor extra voordeel op het onderhoud zelf.
Deel één is beantwoord als ik het wel heb.
Klopt. Vraag twee was of het bedrijf te koop staat en wanneer ik er mee stop. Ik heb nog lang geen zin om er mee te stoppen. Het bedrijf staat ook niet te koop, het blijft voorlopig nog wel even in de familie…
Waar komen de geruchten dan vandaan?
Bij mij zelf denk ik. Er kwam een makelaar langs die wat bedrijfspanden in zijn portefeuille wilde hebben. Ik heb ja gezegd. Het bedrijf zou dan kunnen verhuizen, het pand zou kunnen worden verkocht. Ik ben een beetje naïef geweest om te denken dat dit stil zou blijven.
Het ging alleen om het pand?
Ja.
In juni is monteur Joop Beijaard met de VUT gegaan, komt hier nog iemand voor terug?
Een jaar of drie vier geleden is Andries Polet bij ons komen werken. Dit was al met het oog op het vertrek van Joop.
Een lange inwerkperiode…
Nou dat valt wel mee, Andries heeft ook al ruim twintig jaar ervaring in het vak, maar je moet het ijzer smeden als het heet is heb ik geleerd. Een paar jaar geleden deed de kans zich voor Andries aan te trekken.
Wat doe je als ondernemer als een werknemer met de VUT gaat?
Ja, goeie vraag. Dat wist ik zelf eigenlijk ook niet. We zijn een klein bedrijf en dit is voor mij de eerste keer dat er een medewerker met de VUT gaat. We hebben er een leuke dag van gemaakt met de collega’s, vrienden en familie van Joop. Joop heeft een mooi afscheid gehad en we kunnen met zijn allen terug kijken op een zeer geslaagde dag. Ik ben blij dat we dit goed gedaan hebben. Dat verdient iemand na zo lang te hebben gewerkt.
Er zijn drie garages op Ameland, zijn dit er twee teveel?
Nee, we hebben allemaal beleg op ons brood dacht ik. Maar je ziet wel dat iedereen er dingen bij moet doen. Dat is ook typisch Amelands, gecombineerde bedrijven. Aan de vaste wal zou dat nooit kunnen. Het voordeel voor de klant is dat er keuze is, één garage zou ook niet goed zijn.
De andere benzinepompen op het eiland zijn zeven dagen per week open dat is toch veel gastvrijer dan zes dagen?
Klopt, ik begrijp die keuze, zeker in een toeristengemeente als de onze. Het wordt ook steeds moeilijker uit te leggen aan mensen dat een benzinepomp of supermarkt op zondag dicht is.
Ik hecht aan een rustdag op zondag, ook voor het personeel. In echte noodgevallen staan we uiteraard voor onze taak.
Het smidsvuur wordt nooit meer gebruikt dus eigenlijk is de smederij er al lang niet meer. Waarom nog wel op het briefpapier?Het bedrijf zoals het er nu staat komt voort uit de smederij. De constructiewerkplaats noemen wij nu de smederij, maar dat is het niet echt natuurlijk. Het smidsvuur is er nog wel en de knowhow ook nog, dus als het nodig is dan gaat het vuur nog wel eens aan. Er zijn altijd nog wel van die bijzondere klusjes waar de moderne techniek geen oplossing voor biedt.
De smid is nog steeds trots op het vak?
Ja en dat blijft ook zo.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *