De Uitstap is goeie stap

Boerenbedrijven zonder boer moeten toch als boerderij in het landschap blijven bestaan.
De gemeenteraad van Ameland wil ruimhartig omgaan met verzoeken om een nieuw bedrijf in een bestaande boerderij te vestigen, mits de verschijningsvorm van de boerderij behouden blijft. “Goeie zaak dat er invulling wordt gegeven aan voormalige agrarische bebouwing”, meent raadslid Tjeerd Kooiker (ABA). Kooiker vindt dat de gemeente daar beleid op moet maken.
Klaas Wijnberg krijgt de medewerking van de gemeenteraad om in een voormalige boerderij aan de Zuidergrieweg bij Ballum een thema- en educatiecentrum te beginnen. De Uitstap. ‘Honden Klaas’ is bekend is geworden door zijn boek ‘De Hondenfluisteraar’. Hij heeft een trainingmethode voor hond en baas ontwikkeld die hij de Stapcontactmethode noemt. De Stapcontact methode is een non-verbale en correctieloze manier van werken en leven met honden. In plaats van roepen en commanderen maakt het baasje gebruik van de communicatiemiddelen die wolven en honden zelf ook gebruiken: oogcontact en lichaamstaal. “Met uw hond werken volgens de Stapcontact methode is een prachtige speurtocht naar harmonie en balans in de relatie die u met uw hond heeft”, belooft de hondenfluisteraar.
Op Ameland geeft hij deze trainingen aan baasje en hond in workshops. Wijnberg geeft regelmatig lezingen waarin hij zijn toehoorders laat kennismaken met zijn visie op honden en de Stapcontactmethode.
Dirk Brouwer (A’82) is ook positief over het initiatief. Hij heeft een paar kanttekeningen: “Hoe zit het met loslopende honden en hoe groot is de kans op besmetting?”
“In het centrum worden geen activiteiten georganiseerd voor twintig of dertig honden”, legt Wijnberg uit. Hij wil gemiddeld twee workshops per maand aanbieden. Bij elke workshop zijn ongeveer zeven honden betrokken. De Ballumer Grie zal niet overspoeld worden met honden. De poep wordt door de baasjes opgeruimd met poepzakjes. De honden blijven buiten aangelijnd. Hij eist van de deelnemers dat de honden zijn ingeënt tegen alle gangbare hondenziekten.
Het bedrijf van Wijnberg ligt in een gebied met agrarische bestemming. Weliswaar is een kampeerboerderij toegestaan, maar de activiteiten van het thema- en educatiecentrum valt niet binnen deze bestemming. De gemeenteraad besluit mee te werken aan een vrijstellingsprocedure. Nico Oud (CDA): “Het is een gat in de markt. De Uitstap is een goede stap,”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *