Brandweergroep Hollum weekend in Zaanstreek

Steef Hendriks is ambulance chauffeur uit Zaandam. Hij komt al heel lang op Ameland en bezoekt dan steevast de brandweerkazerne van Hollum. In de kantine wordt dan bijgepraat. Op een dergelijk avond is het idee ontstaan om ook eens naar Zaandam te gaan. Het weekend van 18,19 en 20 november 2005 bracht een deel van de brandweergroep Hollum het bezoek aan Zaandam.
Het verslag:
Vrijdag vertrokken Leo , Jan , Marten , Simon , Karel , Robert , Johan en Hans naar Zaandam.
Wij zijn daar ontvangen door Officier van Dienst/ bevelvoerder Willem Visser die ons het één en ander heeft verteld over het wel en wee van Brandweer Zaandam/Zaanstreek. Daarna hebben we de ambulancepost van Steef bekeken.
Zaterdagmorgen gingen we naar Amsterdam naar een tram remise. Nadat we de remise bekeken hadden stond daar een tram voor ons klaar die ons een groot deel van de stad heeft laten zien. We hadden een geweldige trambestuurder, Joop genaamd. Een man met een enorme omvang en een geweldige Amsterdamse humor. Dit was een geweldige ervaring.
Half twee vertrokken Steef, Piet en Joop. Wij wisten niet waarheen want ze vertelden niet zoveel. Het was een verrassing. We hadden wel in de gaten dat het om een oefening ging en om 14.00 uur kwam er een telefoontje dat we op het oefencentrum werden verwacht. Ze hadden met Willem Visser een oefening voor ons voorbereid.
We waren met te weinig mensen voor twee uitruk ploegen. De ploegen werden aangevuld met mensen van Zaandam: Bert, onze barman als chauffeur/pompbediener, Gerda als chauffeur/pompbediener, Mustafa en ons weekend maatje Vincent Mak.
Na de melding van de Alarm Centrale kwamen wij ter plaatse. We stonden nog geen minuut of er kwam al een hoogwerker met toeters en bellen aangesneld en even later ook een ambulance. Dan sta je wel even te kijken. De oefening bleek zich af te spelen in hoogbouw.
Op de tweede verdieping was iemand aan het knoeien met een gaskachel waarna er een ontploffing plaatsvond. In het pand waren vijf personen aanwezig waarvan één op het balkon stond te schreeuwen. Die is met de hoogwerker van het balkon gehaald. De andere mensen zijn door persluchtdragers uit het gebouw gehaald. De oefening was mooi in elkaar gezet.
Daarna kregen we een rondleiding in een echt XTC laboratorium, alles wat hier staat is in beslaggenomen. Van over de hele wereld komt men hier kijken om te leren hoe je zulke laboratoriums moet ontmantelen. Niet iedereen krijgt dit te zien. Het gebouw wordt bewaakt door camera’s.
Na de bezichtiging hebben we een evaluatie over de oefening gedaan. Na de hap hebben we een film gezien over een paar cacao branden.
Zondagmorgen was er ontbijt samen met de bemanningen van de blusboot De Weer en van de ladderwagen. Na het ontbijt is de bemanning van de ladderwagen naar de Zaanstreek vertrokken waar ze de auto voor ons hebben klaargezet. Wij zijn met ons allen op de blusboot gestapt voor een tocht over de Zaan. We mochten Noord Holland vanuit de ladderwagen bekijken. Daarna zijn we met onze groep en begeleiders op een ronding van een mosterdmolen gaan staan voor een foto met de blusboot op de achtergrond.
Na de foto sessie hebben wij de tocht afgemaakt op de blusboot waarna we om ongeveer 12.30 uur weer terug waren in ons eetgelegenheid. Met de bemanning van De Weer hebben we nog wat gegeten.
Om 14.30 uur zijn we weer afgezakt richting Holwerd. Met de boot van 17.30 uur voeren we naar de Ouwe Pôlle.
Hans de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *