Friezen kiezen het Friese woord voor vagina

LEEUWARDEN – Flomke is het woord dat duizenden Friezen hebben gekozen als Friese woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in het programma iepenUP Live dat samen met Omrop Fryslân de zoektocht naar het Friese woord voor vagina was gestart. Meer dan 7000 Friezen brachten hiervoor hun stem uit. Het woord won met 41% van de stemmen.

 

De kanshebbers voor het Friese woord voor vagina waren: Flomke, Paradyske, Skelpke, Slúfke en Pompebledsje. Stemmen kon op de website van Omrop Fryslân vanaf dinsdagmiddag.

 

Nek-aan-nekrace

Het was lange tijd een nek-aan-nekrace tussen Flomke en Slúfke. Deze twee woorden lagen ver voor op de concurrentie, maar verschilden onderling maar een paar stemmen. Uiteindelijk bleek flomke toch de favoriet van de stemmers. Als het woord flomke gemeengoed wordt, zal het worden opgenomen in het nieuwe Friese woordenboek dat in juni wordt gepresenteerd.

De Grote Vaginavond

De uitslag werd bekend gemaakt op De Grote Vaginavond, een druk bezocht event van iepenUP Live. Hier werd met o.a. wetenschapper Ellen Laan gesproken over het taboe op de vagina, vrouwelijke orgasmes en waarom steeds meer vrouwen ervoor kiezen om hun schaamlippen te laten corrigeren.

Volgende week komt niemand minder dan de oud-Leeuwarder Christiaan Triebert naar iepenUP Live. Hij staat bekend als de Sherlock van het internet, reist de hele wereld over en lost internationale politieke vraagstukken op. Zo was hij onder andere betrokken bij de journalistieke onderzoeken naar MH17 en de vergiftiging op de Russische spion Skripal. Hij is één van de kernleden van Bellingcat, een online collectief van journalisten dat wereldwijd actief is. Mensen die met Triebert in gesprek willen, hebben daar volgende week bij iepenUP Live de mogelijkheid toe. Daarna reist Triebert naar New York, waar hij aan de slag gaat voor de New York Times.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *