RSS
Zoeken

Buizen op het strand

Geplaatst op: 27 februari 2019 - Categorie: Alles & Algemeen

HOLLUM - Op het strand van Ameland-West worden buizen van een schip gelost. Ze worden keurig op een rijtje tegen de duinvoet aan gelegd. De buizen liggen klaar voor een strandsuppletie, die tussen paal 1 en 4 gaat plaatsvinden. Als die suppletie klaar is komt er nog een vooroeversuppletie tussen paal 13 tot 23. Beide suppleties staan voor 2019 op de planning.

De strandsuppletie voor paal 1 tot 4, de noordwestkant van het eiland inclusief badstrand Hollum, staat garant voor 2.400.000 m³ zand, misschien zelfs wat meer vanwege de recente ontwikkelingen op Ameland-Noordwest. Vorig januari was er ter hoogte van paal 3 een duindoorbraak te zien, die bij een storm met springvloed op 8 januari van dit jaar groter is geworden. Die hoek is over anderhalve kilometer een probleemgebied, waar de basiskustlijn, de BKL, is los gelaten. Het bleek RWS niet mogelijk de zeereep daar op z'n plek te houden. De basiskustlijn is de lijn langs de kust van Nederland die voor de veiligheid van het land niet door de zee overschreden mag worden. Op Ameland is die wel overschreden en vormt het gebied bij paal 3 een uitzondering op het Rijksbeleid.

De suppletie op de noordwestkust gaat ruim 10 miljoen euro kosten. De verwachting is dat het gesuppleerde zand gaat verstuiven en tot nieuwe duinvorming gaat leiden.

Als die suppletie klaar is komt er dit jaar nog een vooroeversuppletie op Ameland-Midden, van paal 13 tot paal 23. Daar wordt 4.000.000 m³ zand à 6 euro de kuub onder water tegen de vooroever aangebracht. De suppletie op het Hollumer strand gaat via het strand en met buizen. De suppletie op het strand van Nes en Buren gaat vanaf schepen. 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?