Friese Station Mantgum: eerste biodiverse ontmoetingsplek van Nederland

HEERENVEEN – Op 10 oktober, op de Dag van de Duurzaamheid, is aan de voorkant van station Mantgum de eerste biodiverse ontmoetingsplek van Nederland geopend. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen gemeente Leeuwarden, Arriva Nederland, kunstenares Claudy Jongstra en architect Hans Achterbosch. Arriva Nederland is aanjager van deze samenwerking. De onthulling van zitmeubel ‘folly for diversity’ markeert de start. De stationsomgeving wordt als duurzame ontmoetingsplek ingericht waarbij tegelijk de biodiversiteit gestimuleerd wordt en er oog is voor lokale betrokkenheid. 

Wethouder Van Gelder van Leeuwarden is trots op het nieuwe project in Mantgum: “Wij zijn als gemeente graag betrokken bij dit bijzondere project. Bomen, struiken en planten leveren een grote bijdrage aan een prettige leefomgeving voor zowel mensen als dieren.” Samen met Anne Hettinga CEO van Arriva Nederland, kunstenares Claudy Jongstra en architect Hans Achterbosch verrichtte hij de openingshandeling door een zitmeubel van Achterbosch, de zogenaamde ‘folly for diversity’, te onthullen. 

Anne Hettinga, Arriva Nederland: “Wij zijn enorm blij dat we hiermee vandaag de dag van duurzaamheid kunnen starten. Dit is wat ons betreft ook de aftrap voor het meer biodivers maken van andere stationsomgevingen in Noord-Nederland.” Kunstenares Claudy Jongstra verzorgt de beplanting bij de stationsomgeving. Zij verwerkt de bloemen en planten later ook in een balsem die zij ontwikkelt voor het Farm Flower Fragrances project . Claudy Jongstra: “Station Mantgum is het eerste station dat we gaan vergroenen, verbloemen. Ik hoop dat dit project een impuls gaat geven om onze omgeving te veranderen in plekken waar de waardering voor onze aarde én mens zich laat zien.” 

Hans Achterbosch heeft voor de folly een vorm gekozen die ook geschikt kan worden gemaakt voor andere locaties met hulp van generatieve input. Dat wil zeggen dat het ontwerp locatie specifiek wordt door de inbreng van bijvoorbeeld bewoners, gebruikers, de buurt, de zon, de schaduw of de wind.  “We willen de follies gaan maken met mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt en deels werken met materialen die worden hergebruikt. Hiermee verbinden we het project ook echt met de gemeenschap (mienskip) en de circulaire ambities in Friesland.’’

Dit project combineert verschillende doelen en initiatieven die elkaar zo versterken. Arriva Nederland heeft zich tot doel gesteld in 2025 CO2-neutraal te zijn. Dat doen zij met de omvangrijke projecten zoals de energietransitie in het busvervoer maar ook op deze kleinere schaal.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *