Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Feugelpôlle behouden is een kunst
HOLLUM – Het experiment Klimaatbuffer Zuidwest Ameland is vandaag officieel van start gegaan. Zeven partijen (Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân Ministerie van I&M, gemeente Ameland, programma Rijke Waddenzee, de Waddenvereniging en Vogelwacht Hollum-Ballum) tekenden voor de toekomst van het waddenprogramma Zuidwest Ameland. Dit deden ze door onder aan de dijk in de buurt van de Feugelpôlle een gezamenlijk kunstwerk te maken. De Feugelpôlle is een kwelder aan de zuidwestkust van Ameland; een bijzondere broedplaats van de op één na grootste kolonie grote sterns van West-Europa. “Een heel vette vogel,” zegt Marjan Veenendaal van Staatsbosbeheer Ameland. De afgelopen jaren is een deel van de kwelder verdwenen. Dit komt door de natuurlijke dynamiek van de Waddenzee tussen Ameland en Terschelling. De Feugelpôlle behouden voor kustveiligheid, de vogels en de unieke Waddenbeleving wordt een kunst, volgens beheerder Staatsbosbeheer.
De uitvoering van het experiment start in augustus. Met kleischelpen en rijshouten dammen wordt geprobeerd de natuurlijke kweldervorming in goede banen te leiden. Dit project met de Feugelpôlle is een onderdeel van het landelijke innovatieprogramma ‘natuurlijke klimaatbuffers.’
De Feugelpôlle is een zeldzaam gebiedje in de Waddenzee geworden. Ameland ontvangt jaarlijks naast de 550.000 badasten ook nog 10.000 gasten in veren. Op nog geen vijf meter vanaf het fietspad kun je de zeldzame vogels op hun nest zien zitten. “Toerisme en natuur kunnen hand in hand gaan.” Dat bewijst de Feugelpôlle, meent wethouder Nico Oud. Hij vertelt over de kilometers mosselbanken die hij in zijn jeugd nog op het wad aantrof. Eerst kwamen de Zeeuwen de mossels oogsten en toen kwamen de kokkelaars er nog eens achteraan. Wat resteerde was een kale vlakte. Hij hoopt dat dit project een ommekeer betekent voor de Feugelpôlle. “Vooral eilanders zijn blij dat hier eindelijk iets gebeurt.”